Cover image

© Flickr/ SounderBruce

Economie

Amazon gaat in Frankrijk nu ook kranten aan huis bezorgen 

In Frankrijk is de Amerikaanse webwinkel Amazon gestart met de thuisbezorging van kranten. Het is de Franse sportkrant L’Équipe die als eerste een beroep gaat doen op Amazon Prime Now, de betalende dienst van Amazon, die al voeding en huishoudelijke producten thuis bezorgt. 

Wie een jaarabonnement op Amazon Prime Now neemt krijgt alle bestellingen binnen de 2 uur thuis bezorgd, tussen 8 uur ‘s ochtends en middernacht.

In Frankrijk is de dienst enkel beschikbaar in Parijs en in 25 randgemeenten van de Franse hoofdstad. Ook in Spanje levert Amazon al een tijd kranten aan huis. Het gaat om de kranten 'El Pais', 'Cinco Dias' en de sportkrant 'As'. Ook daar geldt de regeling enkel voor de regio Madrid.

In België neemt de belastingbetaler nog altijd een deel van de kosten op zich

In België wordt een groot deel van de kranten nog altijd thuisbezorgd door Bpost. Maar op 6 juli moeten de Belgische staat, de Europese Commissie en Bpost zich daarvoor verantwoorden voor de Grote Kamer van het Europees Hof van Justitie. Dat is het gevolg van een klacht van de Vlaamse Federatie van Persverkopers (VFP).

Die claimt dat op die manier jaarlijks ruim 200 miljoen euro aan indirecte distributiesteun naar mediabedrijven stroomt. Op die manier wordt de verdeling van abonnementskranten met belastinggeld gesubsidieerd, terwijl dat niet het geval is voor de verdeling van kranten in de ‘losse verkoop’.