Cover image

© Pixabay/Erik Lucatero

Economie

Facebook deelde gebruikersdata met smartphonebouwers

Het sociale netwerkbedrijf Facebook heeft massaal gegevens van zijn gebruikers doorgegeven aan de fabrikanten van smartphones. Onder meer bedrijven zoals Blackberry, Apple, Amazon, Samsung en Microsoft zouden op die grote hoeveelheden persoonlijke informatie hebben kunnen verzamelen. Facebook zou daarover volgens de Amerikaanse krant The New York Times de voorbije tien jaar met een zestigtal partijen een akkoord hebben gesloten.

Niet de overeenkomst zelf is volgens een column van Shira Ovide voor het persbureau Bloomberg mogelijk zwaar schockerend, maar wel het feit dat Facebook eens te meer aantoont graag in de schaduw te werken.

Imago

Nochtans legde het lekken van een gelijkaardige overeenkomst met informatie-verzamelaar Cambridge Analytica een zware smet op het imago van Facebook. “Het ergste van de nieuwe berichten is dan ook het feit dat Facebook blijkbaar nooit van zijn eigen fouten zal leren,” zegt Shira Ovide.

“Er zijn heel wat legitieme en nuttige redenen om gebruikersinformatie van Facebook aan smartphone-fabrikanten en aanverwante bedrijven ter beschikking te stellen. Problematisch is echter dat daarbij veel meer persoonlijke informatie kon worden verzameld - zoals religieuze overtuiging en zelfs gegevens over Facebook-vrienden - dan normaal kan worden verrechtvaardigd.”

“Facebook heeft geen enkele reden gegeven waarom deze informatie aan hardware-fabrikanten werd bezorgd,” aldus nog Ovide. “Het bedrijf gaf er blijkbaar ook de voorkeur aan om de problematiek zoveel mogelijk te wijken, zoals is gebleken uit een officiële reactie op de berichtgeving in de New York Times."

Damage-control

"Daarmee blijft Facebook zijn strategieën blijkbaar trouw. Wanneer het bedrijf de mogelijkheid krijgt om zich open en transparant te gedragen, blijkt telkens weer gekozen te worden voor vaagheid en verwarring. Er wordt geen enkele reden gegeven waarom, ondanks alle controverses, het bedrijf nalaat tegen mogelijke wantoestanden op te treden.”

“Men mag niet vergeten dat Facebook al sinds maart dit jaar, toen de samenwerking met Cambridge Analytica aan de oppervlakte kwam, vooral op damage-control is gericht,” waarschuwt Ovide. “Het bedrijf moet weten dat het zich geen nieuwe controverse kan veroorloven, want de politiek en de regulatoren hebben bloed geroken."

"Daarbij wordt Facebook steeds meer bekeken als een bedrijf dat op een onverantwoord slordige manier met de persoonlijke informatie van zijn gebruikers omspringt. Bovendien dreigt Facebook met zijn gebrekkige reacties op de geformuleerde kritieken ook vele investeerders te zullen irriteren. Het bedrijf heeft duidelijk nog niet geleerd wat transparant ondernemen inhoudt.”

Lees meer