Cover image
Economie

De vier kernreactoren in Doel liggen plat door een niet-nucleaire storing

De kernreactor Doel 4 ligt stil door een niet-nucleair mankement. De andere reactoren liggen nog langer stil.

Gisteravond rond 21.30 uur is de reactor Doel 4 automatisch uitgeschakeld als gevolg van een defect op de vermogensregeling van de stoomturbine, in het niet-nucleaire gedeelte", zegt Nele Scheerlinck, communicatiemanager van de kerncentrale in Doel. Dat melden de VRT en de kranten van De Persgroep.

Het zou om een standaardprocedure gaan. Electrabel-Engie hangt af van de kerncentrale. Er wordt geschat dat de reactor van Doel 4 tegen maandagavond om 23 uur heropgestart wordt.

Alle reactoren non-actief

Geen enkele reactor van Doel produceert momenteel elektriciteit. “Dat zal een kortstondige situatie zijn", klinkt het. "Voor Electrabel is het geen probleem. Wij kunnen nog steeds al onze klanten zonder probleem beleveren."

Veiligheid blijft prioriteit: “We proberen de onderhoudsperiodes zo te plannen dat het niet allemaal samenvalt, maar de veiligheid primeert altijd over commerciële en andere belangen. Dat Doel 1 en 2 gingen stilliggen voor onderhoud lag al heel lang vast. Doel 3 zal begin augustus normaal kunnen opstarten."

Er is een lek aan kernreactor 1 van Doel. Die blijft zeker tot 1 oktober buiten dienst. Het lek zit niet in het koelsysteem, zoals eerst vermeld werd, maar bij het reactorvat zelf.

Lees meer