Cover image

© EPA

Economie

Trump dan toch niet akkoord met slotverklaring G7

De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter gemeld dat hij niet meer achter de verklaring van de G7-top staat, die hij bijwoonde. Trump is misnoegd wegens een persconferentie van de Canadese premier Justin Trudeau die het had over maatregelen tegen de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium.

De G7 leek tot een goed einde gekomen te zijn. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en de Verenigde Staten zetten hun handtekening onder een slotverklaring die stelde dat een handelssysteem gebaseerd op regels essentieel blijft en dat het blijft vechten tegen protectionisme. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Trump vertrok vroegtijdig voor zijn meeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. In zijn presidentsvliegtuig Air Force One tweette hij niet veel later dat hij afstand neemt van de slotverklaring.

Boos op Trudeau

Volgens Trump heeft Trudeau na afloop van de ondertekening “een verkeerde voorstelling van de zaken” gegeven. “Canada zal niet met zich zal laten sollen”, zei die. Trump noemt dat gedrag “oneerlijk en zwak”. Het botert al even niet zo goed met Canada en de Europese Unie wegens de verhoogde importheffingen op staal en aluminium.

De reactie van Canada: “Trudeau heeft op de persconferentie niets gezegd wat hij op de G7 niet zei.” In de slotverklaring staat verder nog dat handelsverdragen "open, transparant en inclusief" moeten zijn en in overeenstemming met de voorschriften van de Wereldhandelsorganisatie. Trump sprak van “oneerlijke handelspraktijken”.

De G7 is nog niet helemaal voorbij en er staan nog sessies gepland rond klimaatverandering, duurzame energie en de bescherming van de oceanen. Washington zal aan die gesprekken dus niet deelnemen door het vroege vertrek van Trump.

Lees meer