Cover image

© EPA

Politiek

Boot met vluchtelingen mag naar Valencia

Spanje neemt de 629 Afrikaanse vluchtelingen op die al dagen op zee ronddobberen. De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft richtlijnen uitgevaardigd opdat het schip “Aquarius” van de NGO SOS Mediterannée, kan aanleggen in Valencia. Daar zullen de Verenigde Naties de controle over de vluchtelingen overnemen. Het schip was niet welkom in Italië en ook Malta wilde er niet van weten.

Volgens Sánchez voldoet Spanje op die manier aan zijn internationale verplichtingen inzake humanitaire crises.

Verwacht wordt dat het schip binnen een twee à drietal dagen in Valencia zal aankomen.

Spanje kan alvast rekenen op de felicitaties van de Griekse eurocommissaris voor Immigratie, Dimitris Avramopoulos. In een tweet laat deze opmerken “dat het land zo solidariteit in de praktijk omzet en dat zowel ten opzichte van wanhopige en kwetsbare mensen als ten opzichte van de rest van de Europese Unie”. 

Ook de premiers van Italië en Malta hebben Spanje bedankt voor dit teken van solidariteit. Beide landen hadden geweigerd het schip op hun grondgebied te laten aanmeren en de 629 vluchtelingen op te nemen. 


VITTORIA!

Matteo Salvini, de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, vierde het bericht alvast als een overwinning. Eerder op de dag had Salvini laten weten dat “Italië niet langer het spel van de mensensmokkelaars zou meespelen”.

Joan Ribó, de burgemeester van Valencia, had maandagochtend aangeboden het schip in zijn stad te verwelkomen en had er aan herinnerd dat zijn stad een veilige haven voor vluchtelingen is. We kunnen ons geen nieuwe Aylan veroorloven, zei Ribó, daarmee verwijzend naar het dode kind dat in 2015 op een Turks strand was aangespoeld.

Na Valencia, ook Barcelona

Deze mensen vluchten voor de honger, de oorlog en de miserie. Indien mogelijk zullen we vermijden dat er nog meer doden vallen. Aan boord bevinden zich 123 minderjarigen waarvan er vannacht een is geboren. We doen zo snel mogelijk wat nodig is,” aldus de burgemeester.

Eerder op de dag had ook de burgemeester van Barcelona, Ada Colau, aangeboden om de vluchtelingen op te vangen.