Cover image
Economie

Wat is blockchain?

Bitcoin is tegenwoordig al wat de klok slaat. Blockchain is een woord dat heel vaak terugkomt als er over de cryptomunt gesproken wordt. Maar wat is dat, blockchain? Wij doen het even uit de doeken.

Een blockhain is eigenlijk een soort database op een computer of op het internet waarin transacties opgeslagen worden. Het gaat ofwel om betalingen met digitale munten, ofwel om belangrijke gegevens die tussen twee partijen uitgewisseld worden, zoals contracten, diploma's of eigendomsbewijzen.

Lange informatieketting

Alle informatie die wordt opgeslagen in blockchain, wordt onleesbaar gemaakt met cryptografie of geheime codes. Daarom worden digitale munten zoals bitcoin ook wel cryptovaluta genoemd. Alle transacties worden opgeslagen in blokjes in een groot netwerk. Een nieuw blokje in de rij bevat steeds info over het vorige blokje. En dat bevat dan weer informatie over het vorige blokje. Zo ontstaat er een ellelange informatieketting die niet te kraken is.

Bij blockchain bestaan er geen echte eigenaars of toezichthouders, zoals dat bij andere databases wel het geval is. De gebruikers zelf zijn eigenlijk toezichthouders. De ‘nodes’ zorgen ervoor dat nieuwe transacties in de database opgeslagen worden. Om dat te kunnen doen, hebben ze een code nodig die bevestigt dat alle informatie klopt. De ‘nodes’ moeten het als het ware met elkaar eens zijn dat die code correct is. De informatie wordt pas dan in de ketting opgeslagen. Niemand heeft dus de bevoegdheid om zelf info op te slaan of te wijzigen in de database. Foute transacties doen of data manipuleren is dus onmogelijk.

Bij de meeste databases zit dat helemaal anders. Die zijn haast allemaal centraal georganiseerd. Alle gegevens worden in één locatie opgeslagen. De gegevens worden vanaf daar gewijzigd en gedeeld. Blockchain heeft dus meerdere punten of 'nodes', meestal computers, met allemaal een exacte kopie van de database.

(Voorspellingen over de toekomst van blockchain en cryptomunten kan je hier lezen.)

Heel veilig

Alle veranderingen in de database worden naar de verschillende computers doorgestuurd. Daarmee is het systeem niet afhankelijk van één centrale database. Een kanjer op het vlak van veiligheid, zeker in vergelijking met een centrale database.

Als één van de computers in het netwerk dan toch gehackt wordt of als de stroom uitvalt, zijn er nog genoeg andere ‘nodes’ met elk een identieke kopie van de database.

Geen tussenpersonen meer?

Dankzij deze technologie is er geen tussenpersoon of –orgaan meer nodig omdat bedrog haast onmogelijk is. Tussenpersoon voor wat, zou je denken? In de financiële sector zijn er talloze tussenpersonen. Die nemen taken op zich, zoals betalingen voor banken verrichten, en moeten betaald worden.

Die tussenpersonen hebben zeker hun functie (gehad). Ze brengen kopers en verkopers dichter bij elkaar en ze zorgen ervoor dat er tegemoetgekomen wordt aan de voorwaarden van een bepaalde transactie. Maar door blockchain lijken ze dus vervangbaar en lijken hun taken dus niet meer nodig.

Lees meer