Cover image

© istock

Economie

Wat zijn voordelen van blockchain?

Blockchain wordt steeds meer gebruikt. Maar waarom is die technologie tegenwoordig zo in trek?

Blockchain is de nieuwe baanbrekende technologie om transacties uit te voeren van digitale munten, zoals bitcoin, of belangrijke gegevens. Alle informatie die wordt opgeslagen in blockchain, wordt onleesbaar gemaakt met cryptografie of geheime codes. Alle transacties worden opgeslagen in blokjes in een groot netwerk. Een nieuw blokje in de rij bevat steeds info over het vorige blokje. En dat bevat dan weer informatie over het vorige blokje. Zo ontstaat er een ellelange informatieketting die niet te kraken is. (Wil je weten wat blockchain precies is? Lees dan zeker dit artikel.)

Veiligheid

Als er iets verandert in de database, wordt dat doorgestuurd naar de verschillende computers. Op die manier is het systeem niet van één centrale database afhankelijk. In vergelijking met centrale databases, waarbij de informatie slechts op één computer opgeslagen is, is het gebruik van blockchain dus een stuk veiliger. Als er een computer gehackt wordt of als de stroom uitvalt, zijn er genoeg andere computers met een identieke kopie van de database.

Tussenpersonen overbodig

Bedrog of vervalsing is dus onmogelijk dankzij blockchain. Daardoor worden tussenpersonen, zoals bankbedienden, ook overbodig. Nu brengen die tussenpersonen kopers en verkopers nog dichter bij elkaar en zorgen dat aan de voorwaarden van een bepaalde transactie voldaan wordt. Maar door blockchain lijken ze dus vervangbaar en lijken hun taken dus niet meer nodig.

Geen paperassen meer

In principe kan iedereen, die de blockchain-technologie snapt en beheerst, een eigen blockchain-database uit de grond stampen voor zijn eigen doeleinden. Je kan dan zelf een ‘protocol’ bepalen: een reeks regels die gebruikers van je database moeten volgen. Op die manier ontstaan er verschillende blockchains. Doordat de regels bij een bepaalde blockchain al vastliggen, worden papieren contracten en documentatie vervangen door slimme elektronische documenten.

Cryptomunten

Cryptomunten zijn de bekendste toepassing van blockchain. Vooral bitcoin komt veel in de pers, maar ethereum, stratis, ripple en dash worden ook veel gebruikt. Ze hebben elk hun eigen Blockchain-database. Financiële instellingen als ‘tussenpersoon’ worden overbodig. Internationale betalingen, die normaal dagen duren, zijn op tien minuten gepiept.

Nadeel

Omdat de volledige database bij blockchain-systemen steeds gekopieerd wordt wanneer er een nieuw blokje bijkomt, is er een enorme hoeveelheid rekenkracht nodig, wat veel elektriciteit van een computer vergt.

Het aantal transacties van bitcoin bijvoorbeeld is momenteel beperkt tot enkele honderduizenden per dag. Bij normale banktransacties zijn er dat tientallen miljoenen per dag. Een uitdaging dus voor ontwikkelaars om dit probleem te verhelpen.

Lees meer