Cover image

© Pixabay/AndyLeung

Economie

Retail: Chinezen spelen Amerikanen en Europeanen op een hoopje

Retailers in de Verenigde Staten en Europa dreigen snel een grote achterstand te zullen oplopen tegenover Chinese concurrenten, die naar een ideale combinatie van de online verkoop met de traditionele handel streven. Dat zegt de Amerikaanse journalist Steve LeVine.

Hij waarschuwt dat deze evoluties belangrijke consequenties zouden kunnen hebben, aangezien de retail in de Verenigde Staten en vele andere westerse landen één van de belangrijkste pijlers van de nationale economie vormt. Terwijl China volgens LeVine een duidelijke strategie heeft voor de retail van de toekomst, reageren de Verenigde Staten en Europa volgens hem bijzonder zwak.

Overleven

LeVine benadrukt dat Chinese bedrijven weten hoe de toekomst van de retail eruit zal zien. "Fysieke winkels zullen veruit het grootste deel van de detailhandel blijven," waarschuwt hij. "Als ecommerce wil blijven groeien, zal de sector zich aan die fysieke activiteiten moeten bundelen. In het westen blijkt voor die trend relatief weinig animo, maar in China wordt massaal in die richting gewerkt."

"De Chinese president Xi Jinping wil immers dat de technologiesector aan de uitbouw van zijn economisch beleid - zoals het uitbreiden van de middenklasse - zijn medewerking verleent. De bedrijven gaan daarin mee, want anders dreigen ze niet te zullen overleven.”

“Daarom worden zoveel mogelijk aspecten van de consumptie samengebracht,” zegt LeVine. “Die strategie gaat veel verder dan de loutere ecommerce, want alle mogelijke interacties van handelaar en klant - van aankoop tot betaling en verzending - worden door bedrijven zoals Alibaba, Tencent en JD.com in dat proces geïntegreerd."

"Tegelijkertijd worden in de westerse wereld steeds meer retailers met een dreigend faillissement geconfronteerd. Sommige analisten manen aan tot kalmte, aangezien de problemen minder groot zouden zijn dan men vreest, aangezien nieuwe de online activiteiten meer arbeidsplaatsen zouden creëren dan in de traditionele handel banen verloren gaan. Dat zou echter een misrekening kunnen zijn.”

Alexa

"Bedrijven zoals JD.com stappen massaal over op automatisering, zodat arbeidskosten kunnen worden bespaard,” zegt hij. “Anderzijds blijken Amazon en andere ecommerce-platformen massaal werknemers aan te werken. Dat zou echter slechts een tijdelijk fenomeen kunnen zijn. Wanneer deze ondernemingen een volledige automatisering naderen, zullen die arbeidsplaatsen waarschijnlijk opnieuw verdwijnen.”

LeVine wijst er ook op dat Chinese consumenten nagenoeg geen contant geld of kredietkaarten meer gebruiken. “In plaats daarvan gebeurt elke transactie - bij de fruitverkoper op straat en in de supermarkt, maar ook bij de betaling van de babysit of een bioscoopticket - met de smartphone.”

Hij zegt ook bijzonder veel te verwachten van spraakassistenten zoals Alexa. Die technologie kan volgens LeVine mogelijk even groot worden als de smartphone. Chinezen gaan alvast op die manier met de technologie om,” benadrukt hij.

Lees meer