Cover image

© EPA-EFE/Mauritz Antin

Economie

Tesla en Musk in het oog van een steeds in kracht toenemende storm

De Amerikaanse autobouwer Tesla en zijn topman Elon Musk maken niet de meest kalme periode uit hun geschiedenis door. De onderneming, constructeur van elektrische wagens, wordt immers vanuit diverse hoeken op de korrel genomen. De opeenstapeling van problemen doet bij een aantal waarnemers de vrees rijzen dat het bedrijf niet aan de gestelde verwachtingen zou kunnen beantwoorden.

De jongste klap aan Tesla werd uitgedeeld door Martin Tripp, een gewezen medewerker van de autobouwer. Tripp was tewerkgesteld in de Gigafactory van Tesla, waar de batterijen voor de elektrische wagens worden geproduceerd.

Gebruikte batterijen

Tripp verkondigde na zijn vertrek dat Tesla gebruikte batterijen installeerde in de exemplaren van het Model 3 die van de band rolden. Bovendien stelde de gewezen medewerker dat het bedrijf de productiecijfers van het Model 3 kunstmatig had opgeblazen. Tesla ontkende de aantijgingen met klem en benadrukte dat Tripp een grote hoeveelheid bedrijfsgeheimen, onder meer over de productiesystemen van de onderneming, had gestolen.

Mogelijk zouden de acties van Tripp zijn ingegeven door een gemiste promotie. Elon Musk betoogde daarbij te vermoeden dat oliemaatschappijen en andere autofabrikanten proberen om Tesla aan het wankelen te brengen.

Twijfels over vooropgestelde productiecijfers

De geruchten komen echter boven op de twijfels of het bedrijf in staat zal zijn om de vooropgestelde productiecijfers te halen. Daarin was voorzien dat tegen eind juni het Model 3 een productieniveau van vijfduizend exemplaren zou moeten realiseren.

Die doelstelling wordt echter bijzonder moeilijk. Sinds begin dit jaar zijn van het type dertigduizend eenheden gefabriceerd. In de maand juni werd tot nu toe een productieniveau van zesduizend exemplaren gehaald.

Massamarkt

Het Model 3 kost 35.000 dollar en moet de positie van Tesla als een autobouwer voor de massamarkt garanderen. Het bedrijf heeft tot nu toe voor het type al 450.000 bestellingen ontvangen. Waarnemers merken echter op dat de autobouwer op dit ogenblik onvoldoende capaciteit heeft om die productieniveaus te kunnen realiseren.

Dat zou ook de reden zijn waarom naast de fabriek een grote tent met een bijkomende productielijn werd gebouwd. Tesla heeft altijd aangekondigd tegen eind dit jaar een half miljoen wagens te willen produceren, maar dat streefcijfer wordt door de meeste analisten in vraag gesteld.

Tesla sinds zijn oprichting een verlies van 5,4 miljard dollar opgestapeld, maar verwacht tijdens de tweede helft van dit jaar winstgevend te zullen worden. Een aantal investeerders maakt zich echter bezorgd over de bijkomende financiële middelen die de onderneming nodig zou hebben.

10 miljard dollar

Elon Musk betoogt wel de eerstvolgende maanden zeker geen extra geld te zullen moeten ophalen, maar consulent Moody’s zegt te verwachten dat de onderneming dit jaar op de markten nog 2 miljard dollar zal moeten ophalen. Goldman Sachs maakt zelfs gewag van een bedrag van 10 miljard dollar tot het einde van dit decennium om de verdere groei van Tesla te kunnen garanderen.

Op de markt van de elektrische wagens houdt Tesla de concurrentie voorlopig achter zich. Tijdens de maand maart zou het Model 3 een verkoop van 3.820 exemplaren hebben gehaald. De Prius Prime van Toyota staat met 2.922 eenheden op de tweede plaats, gevolgd door de Bolt EV van Chevrolet (1.774) en de Leaf van Nissan (1.500).

Lees meer