Cover image

© Pixabay

Economie

Wereldwijde computerverkoop toont eerst groei in zes jaar

Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar zijn wereldwijd 62,1 miljoen personal computers verkocht. Dat betekende een stijging met 1,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Gartner. De onderzoekers merken daarbij op dat de sector voor de eerste keer in zes jaar tijd opnieuw een groei heeft kunnen melden.

Dat moet volgens Gartner echter vooral worden toegeschreven aan de beslissing van het bedrijfsleven om zijn computers massaal naar Windows 10 te upgraden. De consulent zegt dan ook niet te kunnen garanderen dat de sector op een duurzame heropleving zal mogen rekenen.

Smartphone

De verkoop van personal computers heeft de voorbije jaren een moeilijke periode doorgemaakt. Er moest immers worden vastgesteld dat veel consumenten beslisten om over te schakelen op smartphones en tablets, terwijl ook de gebruikscyclus van de eerder aangekocht personal computers gevoelig werd verlengd.

“Ook tijdens het tweede kwartaal van dit jaar diende op de particuliere markt een daling worden gemeld,” verduidelijkt Mikako Kitagawa, analist van Gartner. “Dat kon echter ruimschoots worden geïnvesteerd door de beslissing van vele ondernemingen over de hele wereld om hun computerpark te upgraden.”

“In de particuliere sector blijft de fundamentele marktstructuur - onder invloed door het veranderde computergebruik bij de consument - ongewijzigd,” betoogt Kitagawa. “Dat fenomeen heeft een sterke impact op de marktgroei."

HP-Lenovo

"Consumenten maken voor hun dagelijkse taken - zoals het beheer van sociale media, het organiseren van agenda’s, winkelen en bankieren - steeds meer gebruik van smartphones. Daardoor moet op de particuliere markt een dalende behoefte aan personal computers worden gemeld."

"Wanneer de grote vervangingsoperatie in het kader van de introductie van Windows 10 afzwakt, moet dan ook in de loop van de volgende twee jaar met een nieuwe terugval rekening worden gehouden," aldus de gestelde vooruitzichten.

Het marktleiderschap wordt volgens Gartner gedeeld door het Chinese Lenovo en het Amerikaanse HP Inc, die in de totale verkoop elk een aandeel van 21,9 procent hebben. Op de derde plaats staat Dell met een marktaandeel van 16,8 procent, gevolgd door Apple met 7,1 procent.

Lees meer