Cover image

© PIxabay

Economie

Boekenverkoop floreert, maar auteur verdient nog amper 6,4 euro per uur

De boekenverkoop heeft in Groot-Brittannië de uitgeverijen het voorbije jaar een recordomzet van 5,7 miljard pond opgeleverd. Tegenover het jaar voordien werd een omzetgroei met 5 procent gerealiseerd. Toch klagen de auteurs over de vergoedingen die ze voor hun werk ontvangen. Dat zegt de Britse krant The Guardian, verwijzend naar cijfers van de Publishers Association.

De inkomsten van de Britse auteurs zouden op één decennium zelfs met 42 procent zijn gedaald. De mediaan van het jaarinkomen van een Britse auteur bedraagt volgens de krant inmiddels minder dan 10.500 pond. Verscheidene partijen wijzen met een beschuldigende vinger naar het ecommerce-bedrijf Amazon.

Broodwinning

“De statistieken tonen dat de liefde van mensen voor boeken geen teken van afname vertoont,” zegt Stephen Lotinga, chief executive van de Publishers Association. “In alle sectoren van de literatuur kan men een blijvende veerkracht van het boek opmerken.”

Schrijvers stellen de cijfers echter tegenover de aanhoudende afname van de vergoedingen die aan de auteurs worden uitgekeerd. Vooral schrijvers die nog geen bestseller op hun naam hebben staan, zouden slechts karig voor hun inspanningen worden beloond.

"Auteurs hebben hun inkomsten zien wegkwijnen, terwijl de uitgevers floreren,” betoogt schrijfster Tracy Chevalier. "De meeste schrijvers moeten verschillende activiteiten proberen te combineren om een broodwinning te kunnen samenrapen."

"Vaak wordt het schrijven van een boek gecombineerd met een baan in het onderwijs of de journalistiek en allerlei andere klussen. Wanneer aan die vergoedingen voor de auteurs nog verder wordt geknaagd, zal er binnenkort niemand nog aan een boek beginnen.”

Ondersteuning

Chevalier, ook voorzitter van het Royal Literary Fund, benadrukt dat haar organisatie steeds meer aanvragen van jonge schrijvers voor financiële ondersteuning ontvangt. “Dit probleem weerspiegelt de aarzeling van de uitgevers om risico’s te nemen,” aldus Chevalier.

“Zelden krijgt een auteur een contract voor meer dan één of twee boeken. Beginnende schrijvers ontvangen niet alleen minder financiële ondersteuning, maar genieten ook minder ondersteuning en begeleiding van de uitgevers om een lezerspubliek en een stabiele verkoop op te bouwen.”

Schrijfster Joanne Harris bekritiseert vooral de kanalisering van de fondsen naar celebrities en beroemdheden uit de sociale media. “Auteurs worden opgeofferd om plaats te ruimen voor figuren die elders bekendheid hebben verworven,” benadrukt ze.

Nicola Solomon, de chief executive van de Society of Authors, voegt eraan toe zich zorgen te maken over de keuze van de uitgevers om hun investeringen te reserveren voor een krimpende poel van gevestigde schrijvers en beroemdheden.

Druk

Stephen Lotinga ontkent dat het winstaandeel van de auteurs kleiner is geworden, maar wel geeft hij toe dat de uitgevers het bijzonder moeilijk hebben om zich tegen de druk van de retailers - supermarkten en online uitgevers - te verzetten.

Vooral wordt gewezen naar Amazon, dat van zijn macht gebruik zou maken om de prijzen van de boeken kunstmatig laag te houden, waardoor ook het inkomen van de auteurs wordt ondermijnd. Een woordvoerder van Amazon ontkent echter de aantijgingen en zegt de uitgevers niet onder druk te zetten.

“Amazon heeft geen controle over de winstverdeling van de uitgevers,” aldus het ecommerce-bedrijf. De onderneming wijst erop dat zijn dienst Kindle Direct Publishing aan de auteurs tot 70 procent royalties uitbetaalt.

Lees meer