Cover image

© Waymo

Economie

Google legt basis voor een leven na het reclametijdperk

Het Amerikaanse technologieconcern Alphabet en zijn dochter Google halen het merendeel van hun inkomsten nog steeds uit allerhande reclame-platformen, maar andere services rond onder meer entertainment, cloudtoepassingen en artificiële intelligentie hebben een toenemend aandeel in de totale omzet van de groep.

Deze evoluties bewijzen volgens Dave Gershgorn, redacteur kunstmatige intelligentie bij de nieuwssite Quartz, dat Google mogelijk meer in de richting van een ander zakelijk model evolueert, waarin reclame in de toekomst minder doorslaggevend zal worden.

Advertenties

"Google verdient nog steeds bijna 90 procent van zijn geld - vorig kwartaal meer dan 20 miljard dollar - uit advertenties en zijn advertentieplatform,” zegt Dave Gershgorn. "Advertenties vormen ook de belangrijkste bron van inkomsten voor zijn moederbedrijf Alphabet. Maar het conglomeraat telt nog heel wat andere activiteiten."

"Google heeft zijn mobiele besturingssysteem Android, productiviteitstools zoals Gmail en abonnementsservices zoals Play Music en YouTube Television. Alphabet omvat anderzijds ook nog het onderzoekslaboratorium DeepMind, het autobedrijf Waymo, de biotechnologiegroep Verily en investeerders Google Ventures en CapitalG."

Winstgevendheid

"Een groot aantal van die activiteiten zijn vooral gericht op lange termijn, waarvan een winstgevendheid niet snel of misschien zelfs nooit wordt verwacht,” beweert Gershgorn. "Het is de vraag of DeepMind ooit in staat zal zijn om het geheim van de intelligentie te ontleden of Calico erin zal lukken de dood te overwinnen."

"Er zijn echter ook een aantal andere divisies, die wel klaar lijken om de omzet van de groep verder op te drijven. Dergelijke initiatieven zijn onder meer Waymo en Google Cloud, de serverruimte en de diensten van kunstmatige intelligentie die door klanten naargelang het gebruik kunnen worden gehuurd.”

Nieuwe mobiele chip

“Deze divisies leverden vorig kwartaal al een omzet op van 4,4 miljard dollar,” benadrukt Gershgorn. "Dat is 37 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt heel dicht bij de inkomsten van het advertentienetwerk, de tweede grootste inkomstenstroom van het bedrijf, dat het voorbije kwartaal 4,8 miljard dollar opbracht.”

De redacteur verwijst ook naar de ontwikkeling van een nieuwe mobiele chip, die machine learning dertig keer sneller zou kunnen maken, terwijl tegelijkertijd ook het energieverbruik zou kunnen helpen beperken. Hierdoor zouden apparaten zoals de Pixel Phone of Google Home kunnen opereren zonder contact te moeten opnemen met de servers van het bedrijf.

Privacy

“Dat vermogen zou een belangrijke meerwaarde kunnen blijken voor de privacy,” verduidelijkt Gershgorn. “Niet langer zou elke zoekopdracht op de servers van Google moeten worden opgeslagen. Ook de snelheid van de apparatuur zou gevoelig worden opgedreven. Bovendien zou tevens de dominantie van Google worden versterkt als bron van algoritmes voor kunstmatige intelligentie.”

Maar er moet volgens de redacteur ook worden gekeken naar de mogelijkheden van Waymo, aanbieder van autonome mobiliteit. Waymo kondigde recent aan dat vijf partners - Walmart, Element Hotels, Avis, AutoNation en DDR Corp - een betalende licentie nemen om de technologie van de onderneming in hun vloot te integreren.

“Op deze manier verwerft Waymo mogelijk grote partnerschappen om zijn activiteiten te ondersteunen,” benadrukt de redacteur nog.

“Alphabet investeert bovendien nog aanzienlijke bedragen in Waymo, dat onder meer bij Fiat-Chrysler recent 62.500 autonome minivans kocht. Elk van deze voertuigen kan voor Alphabet een mogelijke bron van inkomsten en zakelijke partnerships worden.”

Lees meer