Cover image

© Getty Images

Economie

Verzet tegen 'roofdier' Amazon neemt toe

De Amerikaanse webwinkel Amazon heeft vorig jaar iets meer dan 5 miljoen euro (4,6 miljoen Britse pond) belastingen betaald in het Verenigd Koninkrijk. Dat komt overeen met 6% op de totale winst van 81 miljoen euro (72 miljoen pond). In totaal liet het bedrijf over het Kanaal een jaaromzet van bijna 10 miljard euro (8,8 miljard pond) noteren.

Het bedrijf liet drie keer meer winst optekenen dan een jaar eerder, maar slaagde er in zijn belastingen met 36% te reduceren. Britse retailers die gelijkaardige omzetcijfers kunnen voorleggen (Marks & Spencer, John Lewis en Dixons Carphone) betaalden tot twintig keer meer belastingen.

Amazonbaas Jeff Bezos is ondertussen de rijkste man in de moderne geschiedenis en zit op een fortuin van 151 miljard dollar. Hij verdiende in het eerste semester van dit jaar op 9 seconden wat zijn werknemers op een jaar verdienen. De man moet nu dagelijks 28 miljoen dollar uitgeven indien hij niet nog rijker wil worden dan hij al is.

Oneerlijke concurrentie?

Steeds meer retailers vragen hun overheden tussen te komen om hun concurrentievermogen veilig te stellen tegenover een bedrijf dat al jarenlang zijn verliezen op retailvlak compenseert met de winsten die het maakt met de uiterst lucratieve verkoop van clouddiensten (Amazon Web Services).

Volgens Alex Schlagman, de stichter van SaveTheHighStreet.org, said blijft de Britse retailsector de belangrijkste Britse werkgever in de privésector, met honderdduizenden onafhankelijke winkels die geen complexe offshore belastingconstructies kunnen gebruiken om belastingen te omzeilen. Hij vraagt de overheid om tussen te komen en de winkelstraten te steunen en te verdedigen tegen de grote online retailers door gelijke omstandigheden te implementeren. 

Met de sluwheid van een roofdier...

In de Franse zakenkrant Les Echos waarschuwt Bernard Darty, de medestichter van de Darty-elektronicaketen, ondertussen voor de praktijken van Amazon en de nakende introductie van de Chinese webwinkel Alibaba bij onze zuiderburen.

In een opiniestuk schrijft Darty dat Amazon "uiteindelijk alle sectoren zal infiltreren, van voeding tot elektronica, verzekeringen en tot zelfs de gezondheidszorg". “Met de sluwheid van een roofdier is het bezig elke concurrentie te vernietigen.”

Darty vreest voor een toekomst waarin onze winkelstraten zijn vervangen door één enkele virtuele marktplaats die Amazon heet. “Eens dat het geval is zal Bezos (foto onder) de spelregels wijzigen en rest de overblijvende spelers enkel nog de dictatuur van Amazon te gehoorzamen.”

© EPA

Amazon: "Omzet en winsten niet met elkaar verwarren"

Volgens een bedrijfswoordvoerder betaalt Amazon alle belastingen die de wet voorschrijft en worden omzet en winsten door velen met elkaar verward: “Bedrijfsbelasting wordt berekend op de winsten, niet op de omzet en onze winsten zijn klein omdat de marges in retail uiterst klein zijn en we grote investeringen blijven maken.”

EU-belasting op omzet techreuzen lijkt dood

Europa probeert al een tijd werk te maken van de taxering van de Amerikaanse techreuzen. Hoewel deze bedrijven niets illegaals doen, voeren ze al jaren een uiterst agressieve belastingontwijkingsstrategie, waarbij de commissies op hun inkomsten in een reeks Europese landen - waaronder België en Frankrijk - worden gefactureerd via Ierland.

Dutch Sandwich

De reden daarvoor is eenvoudig: in Ierland wordt 12,5% bedrijfsbelasting betaald, tegen 33% in Frankrijk en zelfs 33,99% bij ons). Een perfect legaal mechanisme laat daarna toe om – via Nederland en een fiscaal paradijs zoals Bermuda – de aangegeven winsten verder te minimaliseren. Een fiscale constructie die bekend staat als de ‘Dutch sandwich’.

Schuilen onder de paraplu van de globale oplossing

Bedoeling was om deze groepen - Facebook, Google, Apple, Airbnb,... - niet langer op hun winsten, maar op hun zakencijfer te belasten. Tegenstand werd enkel verwacht van landen als Ierland en Nederland die vandaag voordeel halen uit het bestaande systeem, maar uiteindelijk keerden ook andere landen zich tegen het project. De meeste landen schuilen onder de paraplu van een ‘globale oplossing’ en weigeren elke tussentijdse oplossing.

© EPA