Cover image

© Pixabay

Economie

Hongerige mens laat zich niet misleiden door omvang van de schotel

Hongerige mensen zullen niet minder voedsel consumeren wanneer het gerecht op een kleiner bord wordt geplaatst. Dat is de boodschap van een onderzoek door wetenschappers aan de Ben-Gurion University of the Negev (BGU) in Israël. De studie ontkracht een populair dieet dat is gebaseerd op de veronderstelling dat afmetingen door mensen op een andere manier worden geïdentificeerd naarmate het object in een grotere of kleinere omgeving wordt geplaatst.

“Het idee dat de oppervlakte van het bord een impact zal hebben op de percepties over het volume van het gerecht, is gebaseerd op de Delboeuf-illusie,” zegt onderzoeksleider Tzvi Ganel, hoofd van het Laboratory for Visual Perception and Action aan de faculteit psychologie van de Ben-Gurion University.

Misleiding

“Onderzoek van de Belgische psycholoog Joseph Delboeuf toonde immers dat mensen de omvang van een identiek zwart rond oppervlak toch verschillend interpreteerden naarmate het omgeven was door een grotere of kleinere cirkel. In een grotere cirkel zou het oppervlak volgens Delboeuf ogenschijnlijk kleiner uitvallen. Dat principe werd in sommige diëten ook gebruikt om mensen ertoe te brengen minder voedsel te consumeren.”

“Dat blijkt echter niet noodzakelijk te werken,” waarschuwt professor Ganel. “Wanneer mensen hongerig zijn, zullen ze meer geneigd zijn om de omvang van de portie - ongeacht de manier waarop de voeding wordt geserveerd - accuraat in te schatten. De omvang van het bord heeft veel minder impact dan algemeen wordt verondersteld."

"Zelfs wanneer men hongerig is en geruime niet heeft gegeten of wanneer men de consumptie van voedsel door een dieet probeert te beperken, zal de omvang van het gerecht in de perceptie van de eter gelijk blijken. Er zal geen verschil worden ervaren naargelang het voedsel op een kleiner bord wordt geplaatst dan wel door een lege ruimte op een groter bord wordt omgeven.”

Wieldoppen

De onderzoekers ontdekten dat hongerige proefpersonen die minstens gedurende drie uur niet hadden gegeten, beter in staat bleken om de proporties van een pizza op kleinere en grotere borden correct in te schatten dan collega’s die recent nog voeding hadden geconsumeerd.

“Dit verschil kon echter alleen bij voeding worden vastgesteld,” benadrukt Tzvi Ganel. “Beide groepen toonden een even grote onnauwkeurigheid wanneer hen werd gevraagd om een inschatting te maken van de grootte van diverse zwarte rondes en wieldoppen die in cirkels van verschillende grootte waren geplaatst.”

“Dit fenomeen wijst erop dat honger een sterkere analytische verwerking stimuleert die niet gemakkelijk door illusie wordt misleid,” suggereert professor Ganel.

"De voorbije hebben decennia hebben restaurants en voedingsproducenten geprobeerd om gebruik te maken van kleinere porties, in de veronderstelling hierdoor de consumptie te kunnen beperken. Deze studie toont echter aan dat deze pogingen weinig resultaten zullen oplopen."

"Hongerige mensen - vooral wanneer een dieet wordt gevolgd - zijn bijzonder moeilijk te misleiden door de omvang van het bord. Daarentegen zullen ze zelfs meer geneigd zijn te beseffen minder voedsel te verbruiken, waardoor het uiteindelijke risico op overdaad later groter wordt.”

Lees meer