Cover image

© iStock

Politiek

In West Virginia kunnen kiezers in november met hun smartphone stemmen

Een aantal inwoners van West-Virginia die in het buitenland verblijven, zullen als eersten de mogelijkheid krijgen om bij de tussentijdse verkiezingen in november dit jaar hun stem met behulp van een smartphone-applicatie uit te brengen. Dat heeft Mac Warner, minister van buitenlandse zaken van West-Virginia, bekendgemaakt.

De maatregel is bedoeld om Amerikanen in het buitenland op een eenvoudige manier de mogelijkheid te bieden hun stem uit te brengen. Een aantal veiligheidsdeskundigen hebben echter al hun bezorgdheid over mogelijke problemen naar voor geschoven. De applicatie werd ontwikkeld door het bedrijf Voatz uit Boston.

Inmenging

Mobiel stemmen ligt in de Verenigde Staten op dit ogenblik bijzonder gevoelig. Er wordt immers verwezen naar de jongste presidentsverkiezingen, waarbij aanwijzingen van een digitale Russische inmenging zouden zijn gevonden. Amerikaanse inlichtingendiensten hebben ook voor de tussentijdse verkiezingen in november dit jaar gewaarschuwd voor mogelijke Russische pogingen tot beïnvloeding.

Mac Warner zegt echter dat de procedure veilig is. Iedereen die de applicatie gebruikt, moet zich immers met een foto van zijn identiteitsbewijs en een selfie registreren vooraleer een stem te kunnen uitbrengen.

“Pas wanneer de identificatie is bevestigd, kunnen de kiezers hun stem uitbrengen", verduidelijkt Nimit S. Sawhney, chief executive van Voatz. “De applicatie garandeert een anonieme stemming, waarbij gebruik gemaakt wordt van blockchain."

Bitcointechnologie

"Hoewel die technologie meestal met bitcoin en andere cryptomunten wordt geassocieerd, kan de blockchain worden gebruikt om allerlei soorten gegevens vast te leggen."

De technologie werd al bij verscheidene gelegenheden getest, maar dat bleef wel tot een aantal private initiatieven - zoals de verkiezingen voor de Rock & Roll Hall of Fame - beperkt.

West-Virginia beperkt het mobiel stemmen wel tot soldaten die in het buitenland zijn gedetacheerd. Warner benadrukte dat de tests met de technologie geen enkel knelpunt aan het licht hebben kunnen brengen. Toch wordt de beslissing over het gebruik van de technologie overgelaten aan de lokale autoriteiten van elke county.

Warner benadrukte verder niet te pleiten voor een vervanging van de traditionele stembiljetten. Hij onderstreepte daarbij ook dat de soldaten ook nog altijd gebruik kunnen maken van papieren stembiljetten. Voatz ziet het evenement echter wel als een springplank naar een breder gebruik van zijn technologie.

Stoutmoedigheid

Niet iedereen deelt het enthousiasme van Mac Warner. "Mobiel stemmen is een gruwelijk idee",  betoogt Joseph Lorenzo Hall, hoofdtechnoloog bij het Center for Democracy and Technology. “Het stemmen gebeurt op persoonlijke apparaten met een desastreuze bescherming over netwerken en servers die evenmin afdoende zijn beveiligd.”

Ook Marian Schneider, president van de organisatie Verified Voting, waarschuwt dat het potentiële aanvalsgebied, zelfs wanneer de applicatie op zich veilig is, bijzonder groot is. Door het ontbreken van een fysieke weerslag van de stemming is er volgens haar ook geen enkel bewijs dat voor een latere controle kan worden gehanteerd.

Ook Charles Stewart, hoogleraar politieke wetenschappen aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), zegt dat het voor mobiel stemmen nog te vroeg is. “Anderzijds moet West-Virginia worden gefeliciteerd voor zijn stoutmoedigheid om de technologie uit te testen,” meent hij. “De resultaten van een dergelijke kleinschalige test kunnen bijzonder leerrijk zijn voor de toekomst.”

Lees meer