Cover image

© EPA

Economie

New York legt Uber en co aan banden

New York is de eerste grote Amerikaanse stad die alternatieve taxidiensten als Uber en Lyft aan banden legt. Het stadsbestuur heeft daartoe met overweldigende meerderheid (39 tegen 6 stemmen) een decreet goedgekeurd. 

Beslist werd om een jaar lang geen nieuwe licenties voor alternatieve taxidiensten uit te reiken. Dat geeft de Taxi and Limousine Commission van de stad de tijd om de impact van Uber en co op New York te evalueren. Het stadsbestuur keurde daarbovenop ook een voorstel goed waarbij chauffeurs van alternatieve taxidiensten voortaan een gegarandeerd minimumloon krijgen.

In een communiqué verdedigde Bill de Blasio, de burgemeester van New York, de beslissing door te stellen dat de stad op die manier een crisis wil bezweren die New Yorkers de armoede heeft ingejaagd. “De ongebreidelde groei van door apps mogelijk gemaakte alternatieve taxidiensten vereiste actie van onzentwege - nu is het zover.”

© EPA

Onmiddellijke voordelen voor 100.000 families

Volges de Blasio zullen 100.000 families onmiddellijk van deze nieuwe regelgeving profiteren. Ook komt een einde aan de toevloed van nieuwe wagens die het verkeer in de stad steeds chaotischer maken.

De gevolgen voor bedrijven als Uber - dat wordt gewaardeerd op 62 miljard dollar - zijn niet te onderschatten.  Verwacht wordt dat andere steden zullen volgen. Zo legden Spaanse taxichauffeurs begin deze maand 5 dagen lang de grootste Spaanse steden plat. Indien andere steden New York gaan volgen dreigt de verdere groei van Uber, dat volgend jaar naar de beurs wil trekken, te worden gehypothekeerd.

In een eerste reactie zegt Uber dat de prijzen nu onvermijdelijk de hoogte in zullen gaan, omdat het aanbod wordt beperkt. Ook mensen die buiten Manhattan wonen - gebieden waar geen metro rijdt - dreigen de gevolgen van de beslissing te ondervinden.

De disruptie van het traditionele taximodel

De disruptie van het traditionele taximodel, dat decennialang een inkomen garandeerde aan miljoenen mensen op aarde, heeft in New York macabere gevolgen gehad. Zes zelfmoorden onder taxi-chauffeurs in de stad sinds begin dit jaar worden aan de problematiek gelinkt, nadat de prijs van de ‘medaillon’, dat is de licentie die vereist om in de stad een taxi te mogen besturen, tussen 2013 en 2018, is gedaald van 1,3 miljoen dollar tot amper 160.000 dollar.

Taxi’s vormen nu een minderheid in New York, waar ruim 75.000 chauffeurs van Uber, Lyft en andere concurreren met 30.000 limousines, 13.500 ‘yellow cabs’ en 4.000 ‘green taxi’s’, blijkt uit cijfers van de  New York City Taxi and Limousine Commission.