Cover image

© @DDw

Tech

Google en Mastercard sloten geheim akkoord over financiële data kaarthouders

De Amerikaanse internetzoekmachine Google en kredietkaartenmaatschappij Mastercard hebben zonder het medeweten van gebruikers financiële gegevens uitgewisseld over het bestedingspatroon van consumenten. Google zou Mastercard daarvoor miljoenen dollars hebben betaald.

Volgens het persagentschap Bloomberg hadden beide bedrijven een akkoord gesloten, waarbij de geanonimiseerde betaalgegevens van kredietkaarthouders aan Google werden verkocht, opdat dit laatste bedrijf beter zou begrijpen welke online advertenties tot aankopen leiden in fysieke winkels.

Offline tracking

Google is zo met andere woorden in staat om anonieme gebruikersprofielen te koppelen aan aankopen die in fysieke winkels zijn gedaan, een gebruik dat in het jargon ‘offline tracking’ wordt genoemd. Door deze gegevens in kaart te brengen kan Google zijn adverteerders precieze resultaten van hun online reclamecampagnes voorleggen en hun conversie tot echte verkopen, zelfs wanneer die niet op internet, maar in een winkel worden gedaan. Google weet zo ook bij welke winkels consumenten shoppen en hoe vaak ze dat doen.

Kaarthouders wisten van niets

Niet alle kredietkaarthouders zijn betrokken, het gaat enkel om Amerikaanse kaarthouders die ook over een Gmail-adres beschikken en die zich niet tegen het gebruik van hun gegevens hebben verzet.

Probleem is dat deze praktijk al een jaar lang aan de gang is zonder dat de gebruikers ervan op de hoogte werden gesteld.

Toch gaat het om een enorme massa gegevens, vermits één op elke vier aankopen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan met een Mastercard betaald wordt, blijkt uit gegevens van het financiëledienstenbedrijf Nilson.

Google had een jaar geleden dan ook bekend gemaakt dat het een dienst had gelanceerd die toegang kon geven tot informatie over 70% van de Amerikaanse krediet- en debetkaarthouders, zonder daarbij namen van partners te vermelden.

Europeanen zijn beter beschermd

Google is niet de enige partij die zich tot zulke gebruiken laat verleiden. Ook Facebook koopt gegevens om je offline gedrag in kaart te kunnen brengen, maar het sociale netwerk is hier transparanter over. Op een webpagina is te zien wie welke data bij Facebook heeft gekocht. 

Nogmaals, de gegevensuitwisseling betreft enkel Amerikaanse kaarthouders. Europeanen zijn beter beschermd dankzij de Europese privacywet GDPR.

Lees meer