Cover image

© iStock

Economie

iPhone en andere Apple-producten straks 20% duurder...? Als Trump zijn zin krijgt wel

Het Amerikaanse technologieconcern Apple zou op de druk van de Amerikaanse president Donald Trump kunnen reageren door een aantal toeleveranciers te vragen een gedeelte van de assemblage-activiteiten van de iPhone naar de Verenigde Staten over te hevelen. Dat hebben analisten bij Bank of America Merrill Lynch gezegd.

De commentaren volgen op de oproep van Donald Trump aan Apple om de productie van zijn apparaten terug naar de Verenigde Staten te halen. Volgens de analisten zal er bij een gedeeltelijke onshoring van de productie echter rekening moeten gehouden met gevoelige prijsstijgingen. Een terugkeer naar een volledig Amerikaanse productie lijkt volgens het rapport alvast uitgesloten.

Heffingen

“Indien Apple de iPhone in eigen land moet assembleren, zullen de prijzen voor het apparaat gevoelig stijgen,” zegt Bank of America Merrill Lynch. Donald Trump heeft in een recente tweet benadrukt dat Apple zijn producten in de Verenigde Staten zou moeten fabriceren om aan de voorgestelde tarieven op de import van Chinese goederen te ontsnappen.

Trump erkende dat de prijzen van Apple mogelijk kunnen stijgen vanwege de enorme tarieven die de Amerikaanse regering mogelijk aan Chinese invoer zal opleggen, maar de president benadrukte dat er een eenvoudige oplossing bestaat waar geen belasting zou worden geheven en zelfs een fiscale stimulans kon worden worden verwacht.

Trump stelde Apple dan ook voor zijn productie van China naar de Verenigde Staten te halen en te beginnen met de bouw van nieuwe Amerikaanse fabrieken.

De opmerkingen van Trump kwamen een dag na de publicatie van een brief die Apple had bezorgd aan Robert Lighthizer, de handelsvertegenwoordiger van de Verenigde Staten. Het bedrijf had daarbij aangegeven dat de voorgestelde tarieven op een pakket van 200 miljard dollar ingevoerde Chinese goederen, een impact dreigden te zullen hebben op de prijzen voor de Apple Watch, AirPod, Mac Mini en Apple Pencil.

Arbeidskost

Volgens Bank of America Merrill Lynch zou Apple op de druk van Trump kunnen reageren door zijn partners te vragen om de ultieme assemblage van de iPhone naar de Verenigde Staten over te hevelen. "De terugkeer van de productie-activiteit naar de Verenigde Staten lijkt bij president Trump weer op de agenda te staan," benadrukte analist Wamsi Mohan daarbij.

"Mogelijk zou Apple aan partners zoals Hon Hai en Pegatron kunnen vragen om een klein gedeelte van hun iPhone-productie naar de Verenigde Staten over te hevelen om op het verzoek van Donald Trump in te gaan.”

Berekend werd dat een volledige overheveling van de eindmontage van de iPhone - die momenteel niet aan invoerheffingen onderhevig is - tot een prijsstijging met 20 procent zou leiden indien men alle bijkomende arbeidskosten zou willen compenseren.

“Het meest waarschijnlijke scenario is wellicht dat 10 procent van de assemblage van de iPhone naar de Verenigde Staten wordt teruggehaald,” betoogde Mohan. “In dat geval zou met een prijsstijging van ongeveer 8 procent rekening moeten worden gehouden. Wanneer de helft van de assemblage zou worden teruggehaald, zullen de prijzen wellicht met 14 procent toenemen.”

Het is volgens Mohan weinig waarschijnlijk dat de andere productie-fasen van de iPhone naar de Verenigde Staten zouden kunnen terugkeren. Een dergelijke operatie zou immers tot een zware stijging van de arbeidskosten leiden. Benadrukt werd daarbij dat de lonen van een Amerikaanse werknemer 2,6 keer hoger liggen dan het salaris van een Chinese collega.

Lees meer