Cover image

© EPA-EFE/Clemens Bilan

Economie

Bezos geeft 1,2% van zijn fortuin aan liefdadigheid

De Amerikaanse ondernemer Jeffrey P. Bezos, topman van onder meer de online retailer Amazon en de rijkste man van de wereld, heeft onder de naam Day One Fund de lancering van een nieuw caritatief project aangekondigd. Hij gaf tegelijkertijd aan 2 miljard dollar persoonlijke activa in het nieuwe fonds te injecteren.

Het Day One Fund moet zich in het bijzonder toeleggen op de ondersteuning van dakloze gezinnen en kleuters uit lagere inkomenscategorieën. Het persoonlijke vermogen van Jeff Bezos wordt geraamd op een bedrag van 164 miljard dollar.

Bredere beweging

“Kinderen die op jonge leeftijd achterop raken, ervaren bijzonder veel moeilijkheden om die kloof later weer te overbruggen,” betoogt Bezos. “Wanneer men kinderen tussen de leeftijd van twee tot vier jaar echter een helpende hand kan reiken, zullen zij veel minder risico’s lopen. Die ondersteuning kan hun latere kansen op succes gevoelig versterken.”

Eerder dit jaar had Bezos ook al aangekondigd een bedrag van 33 miljoen dollar ter beschikking te stellen aan studiebeurzen voor jonge immigranten die als kinderen illegaal naar de Verenigde Staten werden gebracht. Ook had hij al melding gemaakt van een donatie van 10 miljoen dollar voor de ondersteuning van veteranen uit het Amerikaanse leger.

“Een persoonlijke schenking van 2 miljard dollar is een belangrijk initiatief,” zegt Kyle Caldwell, directeur van het Johnson Center for Philanthropy aan Grand Valley State University, tegenover de krant The Washington Post, waarvan Jeff Bezos de eigenaar is.

“Maar dat is toch nog een heel ander niveau dan de Bill & Melinda Gates Foundation, die vorig jaar een donatie van 50,7 miljard dollar had laten registreren. Tegelijkertijd moeten al deze nieuwe initiatieven worden gezien als een onderdeel van een bredere beweging in Silicon Valley, waar vele succesvolle ondernemers zich tot filantropie wenden om een grotere impact te maken."

Kritiek

Bezos is al geregeld bekritiseerd omdat hij onvoldoende ondersteuning zou bieden aan liefdadigheid, zoals bij andere miljardairs - zoals Bill Gates, Warren Buffett of Mark Zuckerberg - wel kon worden opgetekend.

Buffett en Gates lanceerden acht jaar geleden de Giving Pledge, waarbij miljardairs werden opgeroepen het grootste deel van hun vermogen aan liefdadigheid te schenken. Ongeveer tweehonderd personen uit tweeëntwintig landen - waaronder Mark Zuckerberg, Elon Musk, Carl Icahn, T. Boone Pickens en Ted Turner - ondertekenden het initiatief. De naam van Bezos ontbrak echter op de lijst.

Bovendien werd Bezos door de Amerikaanse politicus Bernie Sanders genoemd als een voorbeeld van de bedrijfsleiders die hun personeel te weinig loon betalen.

Bij de aankondiging van zijn initiatief stelde Bezos niet te kunnen zeggen hoeveel geld hij uiteindelijk in liefdadigheidsprojecten zou investeren.

Volgens een aantal experts worden caritatieve initiatieven in de Verenigde Staten, waar in steeds toenemende mate een inkomensongelijkheid moet worden vastgesteld, echter bijzonder belangrijk.

Bezos had vorig jaar op Twitter aan het publiek ideeën gevraagd voor projecten die hij met zijn vermogen zou kunnen ondersteunen.

Overheid

Onder meer Ray Madoff, directeur van de Boston College Law School Forum on Philanthropy and the Public Good, merkt op dat de benadering van Bezos een direct en pragmatisch karakter heeft. “Het initiatief van Bezos weerspiegelt de percepties van het publiek, dat aanvoelt dat veel zware problemen niet echt worden aangepakt,” aldus Madoff.

Avo Makdessian, vice-president van de Silicon Valley Community Foundation, benadrukt te hopen dat het engagement van Bezos ook andere vermogende Amerikanen - net zoals de Amerikaanse overheid - zou aanzetten gelijkaardige actie te ondernemen.

“De overheid moet meer inspanningen doen om kinderen te ondersteunen,” beklemtoont Makdessian. “Filantropie kan niet voor alle maatschappelijke uitdagingen een oplossing aanreiken.”

Lees meer