Cover image

© Screenshot Al Saudiya

Economie

In Saoedi-Arabië leest een vrouw nu het avondnieuws

In Saoedi-Arabië is sprake van een stille revolutie, nu een vrouwelijk nieuwsanker op televisie is verschenen om het avondnieuws te presenteren.

In Saoedi-Arabië is vorige week voor het eerst een vrouwelijk nieuwsanker op televisie verschenen om het avondnieuws te presenteren.  Weam Al Dakheel mocht als eerste Saoedische vrouw naast een mannelijke presentator opdraven.  Om een absolute primeur gaat het niet, want sinds 2016 wordt het ochtendnieuws al regelmatig door een vrouw gepresenteerd.  Toch is er in het land sprake van een stille revolutie, want toen in 2014 een ongesluierde nieuwslezeres op televisie was verschenen, hadden vele kijkers nog woedend gereageerd. Het ging toen om een niet bij naam genoemd nieuwsanker dat vanuit Londen een bulletin voorlas op het Al Ekhbariya-kanaal.

De verschijning van Al Dakheel werd enthousiast onthaald op sociale media. De vrouw is dan ook geen onbekende, want ze was eerder in dienst van CNBC Arabia en werkte ook een tijd als nieuwsanker voor Al-Arab, een nieuwszender uit Bahrein.

Steeds meer vrouwen op de arbeidsmarkt

Steeds meer vrouwen betreden ondertussen de Saoedische arbeidsmarkt als onderdeel van ‘Vision 2030’, een ambitieus plan van kroonprins Mohammed bin Salman (foto onder), die de economie van zijn land minder afhankelijk wil maken van olie-inkomsten. Ook de Saoedische luchtvaartmaatschappij rekruteert sinds kort vrouwelijke stewardessen.

Een van die hervormingen bestaat in de agressieve herlancering van Al Saudiya, de staatstelevisie die in handen is van het Ministerie van Cultuur en Informatie. Die zender moet de plannen van bin Salman ondersteunen.

© EPA

Vision 2030 vrouwvriendelijk?

‘Vision 2030’ droomt van een meer inclusief Saoedi-Arabië, waar vrouwen werken en zich vrij kunnen bewegen. Dat vrouwen sinds deze zomer onbegeleid met de wagen mogen rijden, moet hun toegang tot de arbeidsmarkt vergemakkelijken. Saoedi-Arabië was tot voor kort het enige land ter wereld, waar vrouwen niet mochten autorijden. Vandaag werkt ongeveer een op elke vijf Saoedische vrouwen, maar als MbS zijn plannen kan waarmaken moet er dat tegen 2030 ruim een op drie zijn. Toch is vandaag nog altijd sprake van een gescleroseerde arbeidsmarkt, waar bureaucratie heerst en waar weinig aansporingen zijn om een job op te nemen buiten het plompe staatsapparaat, dat 2 op elke 3 Saoedische jobs garandeert. 

Beperkingen

Toch komen ook de nieuwe regels nog altijd met een reeks beperkingen. Zo mogen bedrijven vrouwen en mannen bijvoorbeeld niet in dezelfde ruimte laten werken. Overigens blijft ook de meest beperkende regel van allemaal nog altijd van kracht. Een vrouw die wil werken, reizen of zelfs geneeskundige zorgen nodig heeft, moet daarvoor nog steeds de toelating krijgen van een mannelijk familielid of voogd. 

In een peiling die in juni werd afgenomen onder 550 experts inzake vrouwenrechten kwam het koninkrijk dan ook als het op een na meest discriminerende land  uit de bus voor wat betreft de regelgeving rond vrouwen en werkgelegenheid.

Lees meer