Cover image

© LAJ

Economie

Saoedi's bouwen 'Rivièra van het Midden-Oosten'

Saudi-Arabië gaat een gedeelte van zijn noordwestelijke kust omvormen tot een nieuwe attractie voor het internationale toerisme. Dat heeft het Saudische Public Investment Fund (PIF) aangekondigd. Gehoopt wordt dat het project - dat de naam Amaala heeft meegekregen - het gebied zal kunnen omvormen tot de Rivièra van het Midden-Oosten.

Het initiatief, gelegen langs de Rode Zee, vormt een onderdeel van de Saudische strategie die door kroonprins Mohammed bin Salman is ingezet om de nationale economie te diversifiëren, zodat het land niet langer hoofdzakelijk van de petroleumwinning afhankelijk zal zijn.

Luxebeleving

“Het nieuwe project kan worden bestempeld als een natuurlijke uitbreiding van de toeristische regio rond de Middellandse Zee,” zegt het Public Investment Fund (PIF). “Het nieuwe gebied zal onder meer hotels en villa’s omvatten, naast retailzones, marina's en een jachtclub. Ook de bouw van een kunstacademie is voorzien.”

Amaala zal worden geleid door chief executive Nicholas Naples, die meer dan dertig jaar ervaring heeft verzameld met het opzetten en beheer van toeristische projecten. Naples werkte onder meer in de Verenigde Staten, China, Macau en Vietnam. Zijn opdrachtgevers waren onder meer Ritz Carlton, Marriott, Four Seasons, Caesars Entertainment Corporation.

“Amaala zal aan de bezoeker een unieke luxebeleving aanbieden,” benadrukte Naples. “Het aanbod zal zich uitspreiden over cultuur, kunst, mode en sport.” Financiële details over de investeringen werden niet meegedeeld. Ook een concrete deadline voor de realisatie van Amaala kon nog niet worden gegeven.

Neom

Amaala vormt een onderdeel van de portfolio gigaprojecten die het Public Investment Fund heeft uitgebouwd. Dat pakket omvat verder ook Neom, dat eerder al werd aangekondigd als de stad van de toekomst en onder meer een innoverende bedrijvenzone van 26.500 vierkante kilometer zal omvatten.

Volgens Gaurav Sinha, oprichter van consulent Insignia, zal Amaala zich wellicht in een grote belangstelling kunnen verheugen. Het project richt zich volgens hem wereldwijd op een topgroep van 2,5 miljoen luxetoeristen.

“Het project biedt een combinatie van uitzonderlijke natuurpracht met een superieure dienstverlening, maar bovendien de perceptie van avontuur en de ontdekking van een regio die voor velen nog altijd een grote onbekende is,” aldus Sinha.

“In de onmiddellijke omgeving bevindt zich onder meer de archeologische site van Al-Ula, onderdeel van het werelderfgoed. Maar daarnaast kan men ook genieten van zonnige weersomstandigheden en een beschermd natuurgebied.”

Lees meer