Cover image

© Pixabay/JH Kim

Economie

Dedollarisering - het woord dat de Russische spaarders angst aanjaagt

Rusland werkt aan maatregelen om het gebruik van alternatieven voor de dollar te stimuleren. De initiatieven vormen een onderdeel van de inspanningen van de Russische regering om zijn afhankelijkheid van de Amerikaanse valuta te verminderen. Dat heeft Maxim Oreshkin, de Russische minister van economische ontwikkeling, bevestigd.

De Russische autoriteiten spreken volop over een dedollarisering, maar lijkt daarmee echter vooral de eigen spaarders op te schrikken. Volgens een aantal experts zouden de maatregelen uiteindelijk zelfs kunnen leiden tot een devaluatie van de roebel tegenover de dollar.

Nationale valuta

“De Russische regering werkt aan maatregelen om de afhankelijkheid van zijn economie van de Amerikaanse valuta terug te schroeven,” aldus minister Oreshkin. “Onder meer zullen mechanismen worden gecreëerd waardoor buitenlandse handelspartners zullen worden aangemoedigd om transacties in nationale valuta uit te voeren.”

Er werd wel benadrukt dat Rusland geen enkel plan heeft om beleggingen in de Amerikaanse dollar volledig af te stoten, de circulatie van de Amerikaanse valuta te verbieden of andere beperkingen op te leggen. De Amerikaanse dollar is een belangrijke basis voor de Russische grondstoffenexport, maar ook een populair spaarinstrument bij de Russische bevolking.

Rusland vreest echter dat door de Amerikaanse sancties uiteindelijk ook zijn grote banken zouden kunnen worden afgesneden van aanzienlijke delen van het internationale financiële verkeer. Daarom hoopt de Russische regering een aantal alternatieven te kunnen ontwikkelen.

Vorige maand kondigde Andrey Kostin, topman van de Russische VTB Bank, al een eigen plan voor dedollarisering voor. De directeur van de Russische staatsbank maakte daarbij gewag van onder meer een toename van het gebruik van lokale valuta's in de internationale handel en de herregistratie van grote bedrijven in Rusland. Die plannen zouden echter over een langere periode moeten worden gespreid.

Rusland probeert al langer bij de handel met China en de Europese Unie, zijn belangrijkste handelspartners, meer in respectievelijk de yuan en de euro te organiseren. Met de andere voormalige Sovjet-republieken wordt de handel in roebel nagestreefd.

“De vooruitgang blijft echter beperkt,” erkent Alexei Kudrin, voormalig Russisch minister van financiën. "De roebel heeft op de wereldmarkt niet dezelfde liquiditeit als andere reservevaluta's en niet iedereen zal naar roebels willen overstappen. Sommige landen zullen wellicht bereid zijn om naar betalingen in nationale valuta over te schakelen, maar ik betwijfel of de Europese Unie met transacties in roebel akkoord zou gaan.”

Spaarders

"Het is hoogst onwaarschijnlijk dat de Russische verklaringen op de Verenigde Staten een grote indruk hebben gemaakt, maar ze hebben wel de spaarders bijzonder bang gemaakt,” zegt Lioudmila Alexandrova, redacteur bij de Russische krant Moskovski Komsomolets.

“Met de bittere ervaring van vijfentwintig jaar financiële verliezen hebben veel burgers bij hun banken hun spaargelden in dollar weggehaald. Wanneer men beseft dat de Russen voor 87 miljard dollar spaargeld hebben verzameld, weet men dat de bevolking veel te verliezen heeft en dus zijn voorzorgen neemt.”

“Bij de autoriteiten heeft alleen Elviro Nabiullina, directeur van de Russische centrale bank, benadrukt dat de bevolking voor zijn deposito’s, ongeacht de valuta, niets heeft te vrezen,” zegt Alexandrova nog. “Alle anderen praten honderduit over de dedollarisering, dat echter voor de burger een compleet onduidelijk perspectief is."

"Vele mensen denken dat het beter is om hun spaargelden onder hun matras of in hun wollen sokken voor de autoriteiten te verstoppen. Experts maken zich echter zorgen dat de acties van de burgers zullen leiden tot een geleidelijke verzwakking van de nationale valuta, waardoor uiteindelijk gevreesd zou moeten worden tot een devaluatie van de roebel ten opzichte van de dollar.”

Lees meer