Cover image

© EPA-EFE/Aaron Ufumeli

Economie

Het Chinese lithiumkartel heeft zichzelf vernietigd

De Chinese lithium-producent Ganfeng heeft een tegenvallende introductie op de beurs van Hongkong achter de rug. Daarvoor kan echter een duidelijke reden naar voor worden geschoven. Dat zegt David Fickling, analist grondstoffen bij het persbureau Bloomberg. Hij verwijst naar de bijzondere belangen die de Chinese staat in de lithium-voorraden heeft en die prijs van de grondstof onder druk hebben gezet.

“Lithium, een cruciale grondstof voor de productie van batterijen, wordt op de markt verhandeld tegen de laagste prijzen in twee jaar,” zegt David Fickling. “Twee jaar geleden kende de prijs nog een verdubbeling en ook vorig jaar kon er nog een verdere stijging met 33 procent worden gemeld, maar sinds begin dit jaar is de waarde van het product al met 30 procent gekrompen."

Beursgang

"Bovendien moest worden vastgesteld dat de Chinese groep Ganfeng Lithium, wereldwijd de tweede grootste producent van de grondstof, met zijn beursintroductie op de beurs van Hongkong slechts een matige bijval genoot.”

“De aandelen van Ganfeng werden verkocht tegen een prijs van 16,50 Hongkong dollar,” verduidelijkt Fickling. “Dat was de ondergrens van de verwachtingen die het bedrijf voor het aandeel naar voor had geschoven en waarbij gehoopt werd dat mogelijk een prijs van 26,50 Hongkong dollar zou kunnen worden gehaald."

"Maar zelfs aan de laagste prijs kon bij de investeerders weinig enthousiasme worden opgemerkt. Slechts 60 procent van de aangeboden aandelen konden worden geplaatst. Dat hoeft weliswaar geen verrassing te zijn, aangezien eerder ook de beursgangen van Yixin en Xiaomi onder de verwachtingen bleven. Toch lijkt er meer aan de hand.”

Elektrische wagens

“Door het relatieve gebrek aan belangstelling blijft een groot pakket aandelen in handen van partijen zoals LG Chem, Samsung en het Chinese staatsbedrijf Guotai Junan International Holdings,” zegt de analist. “Bovendien moet worden vastgesteld dat de beurswaarde van lithium-producenten zoals Albemarle, FMC Corp en Tianqi Lithium sinds begin dit jaar gevoelig is gedaald."

"Bij Ganfeng is er echter wellicht nog sprake van een ander fenomeen. De sterke connecties van de voorzitters van Tianqi en Ganfeng met de Chinese autoriteiten bezorgen de lithium-markt in toenemende mate het karakter van een staatskartel.”

© Bloomberg

“Kartels van producenten plegen in het algemeen weliswaar een positieve impact te hebben op de verkoopprijzen van de grondstoffen, maar dat is hier niet het geval,” benadrukt David Fickling. “China is immers niet geïnteresseerd om lithium op de markt te brengen, maar wil het product vooral reserveren voor de nationale batterij-industrie die het land wil opzetten."

"De Chinese overheid wil dan ook grote lithium-voorraden opbouwen, waardoor de prijzen op een laag niveau blijven en de maximale winsten worden gereserveerd voor de batterij-producten en de constructeurs van elektrische wagens, die door de autoriteiten als een grote prioriteit worden bestempeld.”

“Die strategie staat loodrecht op de ambities van de investeerders in lithium-producenten, die naar een grote marktvraag en hoge prijsniveaus streven,” aldus de analist. “Dat zou echter de winstmarges van de batterij-fabrikanten aantasten, terwijl de grote baten naar de ontginning en de verwerking van de grondstof zouden gaan.”

Ganfeng belooft in zijn prospectus een operationele onafhankelijk tegenover hoofdaandeelhouder Li Liangbin, een politiek kopstuk uit Xinyu, de thuisstad van de onderneming. Fickling merkt echter op dat in de huidige politieke en economische omstandigheden achter dergelijke beweringen grote vraagtekens moeten worden geplaatst.

“Indien een bedrijf uit een industrie van nationaal belang zijn investeerders wil garanderen altijd de eigen zakelijke interesses te zullen vertegenwoordigen, lijken enkele woorden in een verklaring lang niet voldoende,” laat de analist verstaan.

Lees meer