Cover image

© EPA

Politiek

Het is een gevaarlijke tijd voor journalisten

De verdwijning van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi en de moord op de Bulgaarse Viktoria Marinova weerspiegelen de gevaren voor journalisten in verschillende landen.

Khashoggi werd 10 dagen geleden voor het laatst gezien toen hij het Saoedische consulaat in Istanboel binnen ging. Sinds dan is deze criticus van de hervormingsplannen van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman spoorloos. Turkse overheidsbronnen zeggen ondertussen tegenover de Washington Post dat ze audio-opnames in hun bezit hebben waarop te horen is hoe Khashoggi in het consulaat is vermoord, waarna zijn lijk in stukken is gesneden en in koffers is buitengesmokkeld.

De ’zaak Khashoggi’ is niet de enige troebele en verontrustende affaire die deze week bekend werd.

'Vuile anti-Slovaakse hoeren'

  • In Myanmar hebben de autoriteiten drie journalisten gearresteerd omdat ze een artikel hadden gepubliceerd waarin de overheidsuitgaven werden bekritiseerd. De arrestatie volgt op de veroordeling enkele weken geleden waarbij 2 journalisten van het persagentschap Reuters tot 7 jaar gevangenis werden veroordeeld voor de conclusies die ze trokken na de crisis met de Rohingya moslims te hebben onderzocht.

  • In Bulgarije is journaliste Viktoria Marinova dood en verkracht teruggevonden, dagen nadat ze op televisie gewag had gemaakt van een corruptiezaak waarin overheidsgeld was gebruikt. Ze werd zo de derde journalist die sinds 2017 in de EU is vermoord. Eerder waren ook de Maltese Caruana Galizia en de Slovaak Ján Kuciak en zijn verloofde geliquideerd. In dat laatste land had premier Fico journalisten in 2016 ‘vuile anti-Slovaakse hoeren’ genoemd.

  • In Hong Kong is voor het eerst een visum geweigerd aan een journalist van een kwaliteitskrant. Het gaat om Victor Mallet, de correspondent van de Financial Times in Azië. Lokale autoriteiten geven geen reden voor de weigering, maar alles wijst in de richting van hun ongenoegen omdat de man recent een leider van de pro-onafhankelijkheidsbeweging een forum had gegeven.

Al 27 journalisten vermoord in 2018

Volgens het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zijn dit jaar al 27 perslui vermoord, vergeleken met 18 vorig jaar en 19 een jaar eerder. Sinds 1992 zijn 1.322 journalisten gedood terwijl ze hun beroep uitoefenden: 848 werden vermoord, 298 stierven in oorlogszones.

Volgens Rob Mahoney van het CPJ wordt het anti-pers-sentiment nu ook waargenomen in andere landen dan de 'usual suspects'. Zelfs in de VS komt het nu rechtstreeks van de top, zegt hij.

Volgens Mahoney gaan de mensen die de moord op journalisten bestellen 9 keer op 10 vrijuit. Zo is een jaar na de feiten in het dossier rond de moord op Caruana Galizia amper vooruitgang gemaakt.

Lees meer