Cover image

© LAJ

Economie

Een tikkende tijdbom: Chinese provincies verbergen 6.000 miljard aan schulden

Chinese lokale overheden hebben naast hun officiële kredieten, toegestaan door de centrale regering, wellicht 40 biljoen yuan of 6 biljoen euro aan bijkomende schulden opgebouwd. Dat staat in een rapport van het bureau Standard & Poor’s (S&P) Global Ratings. China heeft gezegd stappen te zullen ondernemen om de schuld van de lokale overheid te meten, te beoordelen en in toom te houden.

"Wanneer de zogenaamde verborgen lokale overheidsschuld wordt meegerekend, kan de verhouding tussen de overheidsschuld en het bruto binnenlands product in China vorig jaar mogelijk een alarmerend niveau van 60 procent hebben bereikt,” aldus het rapport van S&P Global Ratings.

Lokale overheden houden bijkomende obligaties buiten de balans om de jaarlijkse schuldquota die door de centrale overheid zijn opgelegd, niet te overschrijden.

Weinig vooruitgang

“Eind vorig jaar bedroeg de uitstaande overheidsschuld in China 29,95 biljoen yuan,” zegt het rapport nog. “Daarvan is een bedrag van 16,5 biljoen yuan voor rekening van lokale autoriteiten, die sinds midden dit decennium met lokale financiële vehikels extra middelen hebben opgehaald. Om deze lasten weer af te bouwen is een strikt plan nodig, maar tot nu toe is weinig vooruitgang geboekt.”

De bezorgdheid over de Chinese schuldniveaus, zeker bij de lokale overheden, neemt volgens het persbureau Reuters toe omdat de economie van het land een afkoeling laat blijken, gekoppeld aan een oplopend handelsconflict met de Verenigde Staten.

China heeft opnieuw stimulerende maatregelen genomen en de kredietverstrekking vereenvoudigd. Daarnaast werden grote infrastructuurprojecten opgezet, terwijl tevens de vereiste kapitaalbuffers van de Chinese banken werden verlaagd.

China heeft echter gezegd dat ondanks de stimulerende maatregelen, het financiële beleid op een verdere sanering zal worden toegespitst. Om zijn zware schuldenlast af te bouwen, is China begonnen met de inning van bijkomende belastingen in alle sectoren van de samenleving. Onder meer de entertainmentindustrie wordt geviseerd, maar ook de sociale zekerheid en de vastgoedsector.

Ratings

Toch moet volgens Reuters worden vastgesteld dat ratingbedrijven al bezig zijn de kredietwaardigheid van uitgiftes van Chinese regionale en lokale overheden te verlagen. In september verlaagde Standard & Poor’s al de kredietwaardigheid van zeven financiële instrumenten van de steden Chongqing en Tianjin en de provincies Jiangsu en Hunan, die offshore obligaties hadden uitgegeven.

In diezelfde maand verlaagde ook Moody's Investors Service de kredietwaardigheid van vijf vehikels van overheden in Tianjin, Jiangsu, Hunan en Hubei. De Chinsese regering heeft lokale besturen verboden om financiële vehikels in moeilijkheden te redden.

“Het afbouwen van de financiële risico’s, met inbegrip van de verborgen lokale overheidsschulden, moet één van de topprioriteiten voor de Chinese regering zijn,” aldus nog S&P Global Ratings, waar wordt opgemerkt dat China misschien wel minstens een decennium nodig zal hebben om de verborgen schulden van de lokale overheden aan te pakken.

Lees meer