Cover image

© Getty Images

Politiek

Trump is de 'Magic Man'

Terwijl de Democraten het Huis van Afgevaardigden heroveren, betonneert Trump zijn macht in de Amerikaanse Senaat.

Trump is the magic man

De Amerikaanse president Trump feliciteert zichzelf voor de Republikeinse overwinning in de verkiezingen voor de Senaat. In de vroege ochtenduren stuurde hij een aantal tweets uit waarin hij de ‘Magic Man’ wordt genoemd. Dat de Democraten het Huis van afgevaardigden heroveren, wordt door Trump niet vermeld.

In tegenstelling tot 2 jaar geleden hadden de peilingen het deze keer bij het goede eind. 

Hoe groot de overwinning van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden zal zijn moet nog worden afgewacht, maar de meerderheid is sowieso binnen. Het was van 2008 geleden dat de Democraten in het Huis nog de meeste zetels hadden bekleed.

De races die van meest nabij werden gevolgd kenden een uiterst spannend verloop en werden in beide gevallen door Republikeinen gewonnen. Zowel in de staat Florida als in Texas moesten de Democratische kandidaten zich uiteindelijk gewonnen geven.

Geen 'Blauwe Golf' maar een 'Rode Muur'

Van de door sommigen aangekondigde ‘Blauwe Golf’, waarbij de Democraten het Huis en de Senaat zouden veroveren is geen sprake. Integendeel, in de Senaat mag over een ‘Rode Muur’ worden gesproken, die het Trump nog makkelijker zal maken controversiële kandidaten benoemd te krijgen in zowel het gerecht als in zijn kabinet.

Er is dus geen sprake van een massale anti-Trumpstem. De president plukt dan ook duidelijk de vruchten van zijn enorme inzet en zijn visibiliteit bij deze verkiezingen. Trump had deze stembusslag omgevormd tot een referendum over zijn persoon en is er tegelijkertijd in geslaagd het vel van een aantal Republikeinse kandidaten te redden. Drie Democratische topfiguren in lokale races (Andrew Gillum in Florida, Stacey Abrams in Georgia en Beto O'Rourke in Texas) werden verslagen. Ook de twee meeste gegeerde gouverneurschappen in het land - de zogenaamde ‘swing states’ Florida en Ohio - gingen naar GOP-kandidaten. Een enorm voordeel voor Trump voor zijn herverkiezing in 2020.

Trump krijgt het moeilijker, maar wordt niet vleugellam gemaakt

Een oppositiemeerderheid in het Huis van Afgevaardigden maakt Trump in zijn laatste twee regeringsjaren voor de volgende presidentsverkiezingen zeker niet vleugellam

Hij blijft Commander-in-Chief en kan daarom met name op militair gebied als de ultieme bevelhebber nog van alles doen zonder dat het Congres hem in eerste instantie meteen al kan blokkeren. Hij behoudt ook zijn vetomacht, omdat de Democraten niet de benodigde tweederde senaatsmeerderheid hebben om een veto ongedaan te kunnen maken. Tenslotte kan hij op presidentieel gezag, via zogenoemde executive orders, maatregelen afkondigen. 

Er zijn geen Republikeinse centristen meer

Maar de Verenigde Staten zijn zo mogelijk nog meer verdeeld dan 24 uur geleden. Aan de ene kant zijn er de vrouwen die massaal zijn opgedaagd (1 op 3 Democraten in het Huis van Afgevaardigden is nu een vrouw) en zo het Huis terug in handen van de Democraten hebben gegeven. De vrouwen gaven 20% meer stemmen aan Democraten dan aan de GOP. Aan de andere kant is Trump er in geslaagd de controle over de Republikeinse Partij te verwerven, waar iedereen hem nu schatplichtig wordt. Alle senaatszetels die door Democraten werden verloren komen in handen van zogenaamde 'Trumpisten', politici die de Trump-doctrine goed gezind zijn.

Presidentscampagne 2020 gaat vandaag van start

Vandaag begint dan de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2020 en de Democraten zullen er alles aan doen om Trump het leven zo moeilijk mogelijk te maken. Dat zullen ze enkel kunnen op lokaal en nationaal vlak, waar ze Trump en zijn entourage naar alle verwachting zullen bestoken met rechtszaken. Het impeachment van Trump lijkt verder weg dan ooit vanwege de manier waarop hij zijn macht in de Senaat heeft weten betonneren. De kans dat de Democraten een vrouw als kandidaat naar voren schuiven is sinds dinsdag toegenomen. Maar die vrouw zal dan wel met een agenda voor de dag moeten komen die verder reikt dan gewoon 'anti-Trump' zijn.

Lees meer