Cover image

© Getty Images

Tech

Krijgt Big Tech in 2019 de rekening gepresenteerd?

‘Big Tech’ lijkt in 2019 extra kwetsbaar te zullen worden. Daar zijn een aantal redenen voor. 

2019 wordt een moeilijk jaar voor ‘s werelds grootste techbedrijven. Verschillende analisten houden nu rekening met een recessie, zelfs indien de economische groeivertraging niet noodzakelijk op de crisis van 2008 zal lijken.

Grote vraagtekens bij maatschappelijke rol van 'Big Tech'

Dat heeft vooral gevolgen voor de grote technologiebedrijven, want ‘Big Tech’ lijkt in 2019 extra kwetsbaar te zullen worden. Daar zijn een aantal redenen voor. Ze hebben de voorbije jaren enorme winsten gemaakt en in 2018 was Amerika de enige van alle grote economieën die immuun bleek voor een groeivertraging. Ook de voordelen van de door Donald Trump doorgevoerde belastingverlaging raken stilaan uitgedoofd. Dat betekent dat ‘Big Tech’ moeilijk de financiële successen van 2018 zal kunnen herhalen. Maar veel gevaarlijker zijn de vele schandalen waarin ze gemengd zijn en die hun maatschappelijke rol in vraag hebben gesteld. Als ook de economie het nu nog laat afweten dreigt 2019 dus nog problematischer te worden.

Mensen zoeken een zondebok wanneer de economie sputtert

Volgens analist Paul Gallant van de Cowen Washington Research Group: zoeken mensen steeds naar een zondebok wanneer de economie sputtert. “Een recessie zou een uitstekende  voedingsbodem zijn voor het argument dat de grote techbedijven moeten worden opgesplitst en beter moeten worden gecontroleerd.” Ook President Trump heeft zijn regering al gevraagd het monopolistisch gedrag van Facebook, Google en Amazon onder de loep te nemen.

Big Tech reguleren?

Maar 'Big Tech' reguleren is een helse klus. Waarom dat zo is, leest u hier. (7 redenen waarom 'Big Tech' niet meer te reguleren valt: ze zijn net als de banken 'too big to fail' geworden)

Het sentiment tegenover de ‘winner takes all’-bedrijven is wel degelijk gekeerd, zegt ook investeerder Larry Glazer: "Het momentum zit ze nu tegen”. Dat blijkt ook uit de beursprestaties van de FANGMAN-aandelen, die tot voor kort nog ‘untouchable’ leken, maar de voorbije maand in de klappen hebben gedeeld. 

Indien de regelgeving wordt verstrengd zijn het vooral Google en Facebook die daarvan de gevolgen zullen ondervinden. Hun inkomsten zijn afkomstig uit reclame, een van de eerste uitgaven die tijdens een recessie door bedrijven worden gereduceerd.

Lees meer