Ook mannen zijn hormoongestuurde wezens

Neurobioloog Louann Brizendine betoogt in haar nieuwe boek dat ook mannen hormoongestuurde wezens zijn. Haar eerste boek is `The female brain` uit 2006, waarin ze vrouwelijke gedragingen koppelt aan processen in de hersenen. De opvolger van de internationale bestseller is `The male brain`.


Brizendine stelt dat weinig mensen beseffen dat ook het mannelijk brein wordt gestuurd door hormoonfluctuaties. Als de partner van een man zwanger is, dan vangen mannen stoffen op uit de zweetklieren van de partner. Bij de man stijgt dan de oestrogeenspiegel, en het testosteronniveau daalt met 30%. De man wordt daardoor kalmer en minder geslachtsdriftig, en dat heeft een evolutionaire functie. Het deel van de hypothalamus dat samenhangt met seksueel verlangen is bij mannen gemiddeld 2,5 keer zo groot als bij vrouwen. Brizendine benadrukt dat beide geslachten even slim en capabel zijn, en dat zij gemiddelde waardes beschrijft. Talloze stellen zullen zich niet herkennen in haar conclusies.


Mannen en vrouwen gaan anders om met emoties. Mannen zijn gericht op een oplossing, terwijl vrouwen vooral behoefte voelen aan medeleven. Ondanks alle emancipatie voelen vrouwen zich nog steeds aangetrokken tot dominante en krachtige mannen.