Cover image

IKEA-reclame doet holebi-debat in Italië oplaaien

Een nieuwe advertentie van de Zweedse meubelgigant IKEA heeft het debat omtrent de rechten van holebi's in Italië nieuw leven ingeblazen. In verschillende Italiaanse weekbladen verscheen een publiciteit met de titel «Siamo aperti a tutte le famiglie» ('we zijn open voor alle families'). Op de foto staan twee mannen hand in hand.

Vele Italianen nemen aanstoot aan de reclame. Andreas Indine, een journalist van de krant il Giornale (groep Berlusconi), noemt de campagne een provocatie, 'een manier om jezelf visibiliteit te garanderen'.

IKEA spreekt dat tegen en wenst niet meer dan 'gelijkheid voor iedereen' en 'een wereld waarin het leven comfortabeler wordt voor alle gezinnen en koppels, van welke geaardheid dan ook.'

Hoewel een groeiend aantal mensen in Italië voor een soort van legale erkenning van het homohuwelijk lijkt te zijn, blijft het land -onder invloed van het Vaticaan- via zijn verkozenen elke wet tot legalisering van het homohuwelijk boycotten. In bepaalde regio's is geregistreerd partnerschap toegelaten, maar verder dan dat gaat het niet. Italiaanse holebi's genieten bijlange niet dezelfde rechten als getrouwde koppels. Volgens belangengroep Arcigay worden er jaarlijks gemiddeld twintig personen vanwege hun seksuele voorkeur vermoord.

In 2010 had een andere reclame van de Zweedse meubelketen ook al stof doen opwaaien: