Kunnen huisdieren aardbevingen voorspellen?

Noord-Korea gebruikt honden om aardbevingen te voorspellen. Ook de Noord-Koreaanse staatstelevisie draagt de bevolking regelmatig op haar huisdieren goed in het oog te houden: wild blaffende honden, vee dat niet wil eten of paarden die trachten te ontsnappen... het zijn allemaal tekenen van aankomend aardbevingsonheil.


Wetenschappers zijn verdeeld over de stelling als zouden dieren daadwerkelijk aardbevingen kunnen voorspellen. In 2004 publiceerde National Geographic een rapport over de tsunami die zuidoost Azië trof. Daarin werd gesteld dat net voor de ramp, olifanten en flamingo's massaal migreerden naar hogerop gelegen gebieden, terwijl honden liever binnenshuis bleven. Sommige levende wezens lijken gevoelig voor elektromagnetische signalen met een lage frequentie. 'De overtuiging dat wilde en tamme dieren over een zesde zintuig beschikken - en dus op voorhand weten wanneer de aarde gaat beven - bestaat al jaren', aldus het magazine.


Ook de bekende geoloog Jim Berkland gebruikt data over weggelopen huisdieren om aardbevingen te voorspellen. Hij claimt dat de desoriëntatie van zeedieren (met als voorbeeld de massale vissterfte, eerder deze maand, in Redondo Beach, een kustplaats vlakbij Los Angeles) te maken heeft met een gewijzigd aardmagnetisme, een fenomeen dat optreedt net voor aardbevingen. Hij is ervan overtuigd dat ook landdieren dit opmerken, en het hen desoriënteert.


Berkland heeft wat aardbevingen betreft 75% van zijn voorspellingen juist. Hij voorspelde de aardbeving die San Francisco trof in 1989... vier dagen op voorhand. Berkland denkt dat deze week (19 - 26 maart) kritiek wordt voor de Amerikaanse westkust.