Britse studenten zien heil in spionnencarrière

De financiële sector heeft gevoelige klappen gekregen als favoriete werkgever bij de Britse studenten. Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau Trendence bij studenten aan honderd Britse universiteiten. In de top tien is geen enkel financieel bedrijf meer terug te vinden. Ook consulenten zoals Deloitte, Ernst & Young en PricewaterhouseCoopers krijgen geen plaats meer in de top tien van meest gegeerde werkgevers. Hun plaats wordt ingenomen door televisiebedrijven, spionagediensten, nonprofit-organisaties en grote merken. Op de eerste plaats staat het internetbedrijf Google.


Vorig jaar stond Google nog op een elfde plaats, maar blijft nu televisie-omroep BBC voor als meest favoriete werkgever bij Britse studenten. Opmerkelijk is dat de Britse geheime diensten voor de eerste keer in de geschiedenis in de top tien zijn opgedoken. De spionagedienst Secret Intelligence Service (MI6) staat op een vijfde plaats, terwijl de binnenlandse geheime dienst Security Service (MI5) op een negende plaats is terug te vinden. Ook de ontwikkelingsorganisatie Oxfam met zestien treden tot een achtste plaats gestegen.


"Het wegvallen van de financiële sector is ongetwijfeld mee bepaald door de imago-crisis die de bankwereld doormaakt," voert Kathryn Callow, account directeur bij Trendence, op tegenover het magazine The Global Recruiter. "Daardoor kijken vele studenten nu naar de tertiaire sector om een carrière uit te bouwen. De grotere interesse voor organisaties zoals Amnesty International en Oxfam heeft wellicht te maken met het feit dat de studenten streven naar een grotere maatschappelijke betrokkenheid. Ook de populariteit van de geheime diensten zou daarmee te maken kunnen hebben."


Vorig jaar was consulent NHS Graduate Schemes nog de meest gegeerde werkgever bij de Britse studenten, maar is nu tot een vierde plaats teruggevallen. (MH)