Iedereen astronaut! Voor 150.000 euro vliegt Richard Branson je vanaf 2014 in de ruimte

Begin 2014 zullen de eerste klanten van Richard Bransons ruimtetoerismebedrijf Virgin Galactic de ruimte kunnen bezoeken. Dat schrijft de London Evening Standard in een gedeeltelijke voorpublicatie van een artikel in Wired Magazine. Virgin Galactic zal, indien alles volgen splan verloopt, vanaf dan dagelijkse vluchten in de ruimte organiseren.

Het bedrijf heeft al voor 100 miljoen dollar reserveringen in de boeken staan van 500 toekomstige ruimtereizigers. Voor een trip van ongeveer twee en een half uur, inclusief vierenhalve minuut gewichtloosheid moeten de maximaal zes passagiers 200.000 dollar per persoon betalen.

Onder de potentiële ruimtereizigers bevinden zich een aantal beroemdheden, waaronder acteur Ashton Kutcher, zangeres Sarah Brightman, ontwerper Philippe Starck en natuurkundige Stephen Hawking en Dallas-actrice Victoria Principal. Of er Belgen op de lijst van toekomstige passagiers staan is om redenen van privacy niet direct achterhaalbaar.

Met een totaal budget van 450 miljoen dollar heeft Virgin Galactic een tweedelig ruimtetoestel ontwikkeld. De SpaceshipTwo wordt tot aan de rand van de atmosfeer gevlogen door de WhiteKnightTwo. De SS2 schiet daarna met twee piloten en zes passagiers de ruimte in tegen een snelheid van 4.200 km/uur -sneller dan eender welk militair vliegtuig- voor een 2,5 uur durende reis op honderd kilometer hoogte.

Ruimtevaartdeskundigen rekenen er op dat ruimtereizen de nieuwe generatie zakenreizen worden, waarbij de afstand tussen Londen en Sidney op twee uur wordt overbrugd.