Ruslands spoor van vernieling en dood op Britse grond

De Russische oligarch Boris Berezovsky zou zich vorige weekeinde hebben verhangen, blijkt uit de eerste politierapporten. Geruchten als zou hij om het leven zijn gebracht, en dat zijn landgenoot Roman Abramovich daarin de hand zou hebben gehad, blijken ongegrond. Uit een interview dat hij twee dagen voor zijn dood gaf, blijkt ook dat Berezovsky met een serieuze depressie kampte.


Toch ontbreekt het Groot-Brittannië sinds 1978 niet aan incidenten met of moorden op mensen, die in politieke geschillen in de voormalige Sovjetunie waren gemengd.


The Telegraph:
  • September 1978: De Bulgaarse dissident Georgi Markov wordt neergestoken met een paraplupunt die ricine bevat en sterft drie dagen later. Francesco Giullino, een Deen van Italiaanse afkomst die werkt voor de Bulgaarse geheime dienst, wordt in verdenking gesteld, maar pleit onschuldig.
  • November 2006: De voormalige Russische spion Alexander Litvinenko sterft na het drinken van met polonium-210 vergiftigde thee in een Londens vijfsterrenrestaurant. Scotland Yard verklaart voormalig KGB-officier en huidig parlementslid Andrei Lugovoi te zullen oppakken op verdenking van moord als hij voet zet in het Verenigd Koninkrijk.
  • November 2007: Voormalig KGB-kolonel en dubbelagent Oleg Gordievsky voor MI6 brengt 34 uur bewusteloos door in een Engels hospitaal en verklaart achteraf dat hij “vergiftigd werd door schurken uit Moskou.”
  • Februari 2008: Georgisch miljardair Arkady ‘Badri’ Patarkatsishvili bezwijkt aan een hartaanval in zijn villa in Surrey. Hij werd al lang voordien geassocieerd met politieke schandalen en moordcomplotten en was de zakenpartner van de onlangs overleden Boris Berezovsky.
  • Maart 2012: Russisch zakenman en bankier German Gorbuntsov ligt in coma na neergeschoten te worden door een man met een machinegeweer in Oost-Londen. Hij overleeft de aanslag en blijft in de Britse hoofdstad verder werken en wonen.
  • November 2012: De Russische zakenman en informant Alexander Perepilichnyy sterft in mysterieuze omstandigheden tijdens het joggen in Surrey. Hij werkte op dat moment mee aan een onderzoek over Russische witwasoperaties waarbij hoge ambtenaren in opspraak kwamen.