Hoe kapitaalvlucht in de EU er vandaag echt uitziet: 1 ton goud in een auto

Het geld van grote spaarders confisceren is acceptabel, zolang de kleine spaarders maar met rust worden gelaten. Dat heeft Federico Ghizzoni, de chief executive officer van de Italiaanse bank Unicredit gezegd tegen het persagentschap Bloomberg. Ghizzoni dringt ook aan op een Europese oplossing. 'We kunnen niet tolereren dat in verschillende landen verschillende regels gelden.' U bent gewaarschuwd, dus.


Italianen nemen ondertussen het zekere voor het onzekere en smokkelen hun geld massaal het land uit. Dat gebeurt niet onder de vorm van euro’s of bitcoins, maar onder vorm van goud.


Bloomberg heeft een filmpje waar te zien is hoe de Italiaanse douane zich verheugt over een vangst van 1.000 kilo goud (waarde 4,5 miljoen euro) aan de Italiaans-Zwitserse grens. Het goud zat verstopt in een personenwagen.


Geschat wordt dat voor elke vangst (waarschijnlijk op basis van verklikking) er 99 wagens met goud ongemerkt de grens passeren.


Vermogende Italianen lijken er dus voor te kiezen om hun papieren geld om te zetten in goud en dat naar een land te brengen waar de kans op confiscatie (voorlopig) minder groot is.