Japanse hogesnelheidstrein haalt snelheid van 500 km/uur

[PICTURE|sitecpic|lowres]De Japanse spoorwegmaatschappij JR Tokai heeft in Tokio voor het eerst een trein getest die ruim 500 kilometer per uur kan halen. De maatschappij hoopt de trein - waarop plaats zal zijn voor bijna 1.000 passagiers - tegen 2027 in te zetten tussen de steden Tokio en Nagoya. Een treinrit die vandaag in anderhalf uur wordt afgelegd zal dan nog 40 minuten in beslag nemen. Tegen 2045 zou de trein dan verderreizen tot Osaka om uiteindelijk het ganse land te bestrijken.

De eerste vijf wagons van de trein - met een opgemerkte dynamische neus vooraan - werden vandaag voorgesteld op een testspoorbaan in Yamanashi Prefecture. De trein zal uiteindelijk over 16 wagons beschikken.

Het Series Lo-prototype zal gebruik maken van de Magnetic Levitation, afgekort Maglev of Magnetisch Zweven.  In dit concept wordt een metalen voorwerp tot zweven (levitatie) gebracht door een wisselend magneetveld onder het voorwerp te creëren. Een voorbeeld van deze toepassing is de magneetzweeftrein die de 30 km tussen de stad Shanghai en het vliegveld van Shanghai in minder dan 7 minuten overbrugt.

In Japan zijn reeds verschillende hogesnelheidstreinen operationeel, maar de Maglevtreinen bieden verschillende voordelen. Omdat ze zweven, zijn ze sneller dan treinen die op wielen rijden en maken ze ook minder lawaai. Ze kunnen ook blijven rijden in extreme weersomstandigheden.

Japan staat aan de wieg van de transporttechnologie. In 1964 introduceerde het land ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Tokio de eerste hogesnelheidstrein ‘Shinkansen’.