Cover image

Planten op kantoor stimulans voor creativiteit en productiviteit

[PICTURE|sitecpic|lowres]De aanwezigheid van planten op kantoor kan het welzijn van werknemers met 47 procent verbeteren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Exeter en de groep Indoor Garden Design bij driehonderdvijftig bezoekers aan de Chelsea Flower Show naar de impact van het kantoordesign op creativiteit, tevredenheid en productiviteit. Naast een verhoogd welzijn blijkt de aanwezigheid van planten op kantoor volgens de onderzoekers ook de creativiteit en productiviteit met respectievelijk 45 procent en 38 procent te kunnen verhogen.


"De resultaten geven aan dat de aanwezigheid van planten op kantoor de winstgevendheid van bedrijven kan helpen verhogen, in tegenstelling tot het algemeen geloof dat planten en kunst onnodige of zelfs verspillende onderdelen van de kantooromgeving vormen," geeft onderzoeksleider Craig Knight, psycholoog aan de University of Exeter, aan. "Het onderzoek toont aan dat een klinische omgeving inferieur is aan een kantoor dat verrijkt is door de design-beslissingen van de mensen die er aan het werk zijn."


"Eerder al werd aangetoond dat het eigen ontwerp van een kantooromgeving een positieve impact heeft op de gezondheid, tevredenheid en productiviteit," zegt Craig Knight nog. "Het nieuwe onderzoek maakt echter duidelijk dat eenzelfde impact kan worden opgetekend op het gebied van creativiteit. Het onderzoek moet voor het management dan ook een duidelijke stimulans vormen om de controle over de kantooromgeving met de medewerkers te delen en minder van bovenaf te sturen." (MH)