Cover image

De 6 sleutelprincipes van time management

[PICTURE|sitecpic|lowres]


1. Time management is Energy Management. Jim Loehr en Tony Schwartz raden in hun boek ‘The Power of Full Engagement’ aan om niet tijd, maar energie als de fundamentele eenheid van tijdsmanagement te beschouwen. Dit helpt je om meer kwalitatieve vooruitgang te maken in plaats van enkel kwantitatieve.


2. Niet elk uur is gelijkwaardig. Focus minder op uren en meer op optimaal presteren. In tien uur doe je minder als je moe en afgeleid bent dan in drie uur productief en enthousiast werk.


3. Train je sprinttechniek. Sommige atleten trainen tienduizenden uren om op de Olympische Spelen slechts enkele seconden alles van zichzelf te geven. Het leven is geen marathon, maar een lange aaneenschakeling van kleine sprintjes.


4. Focus op resultaten. Richt je op tastbare resultaten en meetbare verbeteringen. Organiseer je dag in functie van wat je wil bereiken.


5. Er is voor alles een goed moment. Naargelang de dag vordert, krijg je te kampen met beslissingsmoeheid. Reserveer je beste uren voor je belangrijkste werk en stort je op saaie, routineuze taken zoals e-mails beantwoorden wanneer je hersenen toch al moe zijn.


6. Verlies je prioriteiten niet uit het oog. Je batterijen herladen door er even tussenuit te knijpen met je familie, vrienden en partner is van primordiaal belang. Vergeet dit niet wanneer je jezelf blind dreigt te staren op je professionele doelen.


Tot slot nog enkele praktische tips voor een productieve dag uit het hierboven vermelde boek:
  • Slaap voldoende.
  • Ken je meest productieve uren en gebruik ze strategisch.
  • Plan je maaltijden en snacks zodat je doorheen de dag altijd genoeg energie hebt.
  • Gebruik rituelen om jezelf een positief en enthousiast humeur aan te meten.
  • Plan avond- en weekendactiviteiten en vakanties om je batterijen te herladen. (Via: Business Insider)