Camera's in benzinestations identificeren klanten om aangepaste reclame te tonen

[PICTURE|sitecpic|lowres]Klanten van de benzinestations die worden uitgebaat door de Britse supermarktketen Tesco zullen door ultra-gesofisticeerde camera’s worden gadegeslagen terwijl ze bij de kassa wachten om af te rekenen. Op die manier wil de distributiegroep zijn klanten reclame op maat doorspelen.

Het Amerikaanse IT-bedrijf Armstrad heeft daarvoor een nieuw softwaresysteem ontwikkeld, dat naar de naam ‘OptimEyes’ luistert. Die software activeert een camera met gezichtsherkenning die in een televisiescherm verborgen zit en die voorbijgangers kan identificeren om daarna een aangepaste advertentie te tonen. De camera scant de gelaatstrekken van de passant en vergelijkt die met een bestaande database, waarna het geslacht en de leeftijd van de persoon in kwestie kan worden vastgesteld. Die gegevens worden dan gebruikt om aangepaste reclames te tonen op de beeldschermen.

Staan er veel jongeren in de rij, dan zal reclame voor energiedranken worden getoond, andere klanten zullen eerder koffie, fruit of andere producten te zien krijgen.

Tesco wil de gegevens ook doorspelen aan adverteerders, opdat zij de reclames beter kunnen afstemmen op het doelpubliek.


In 2002 al toonde Steven Spielberg in zijn film "Minority Report" een soortgelijk principe: het personage dat door Tom Cruise wordt uitgebeeld werd toen al met gepersonaliseerde reclame bestookt terwijl hij door de straten wandelt. In de film wordt hij geïdentificeerd door zijn ogen te scannen.
In de film zit ook een scène waarin een billboard acteur Tom Cruise herkent en toespreekt wanner hij een GAP-store bezoekt. De film wilde op de gevaren wijzen van een samenleving waarin iedereen wordt gadegeslagen.
In 2010 al experimenteerden Japanners met een soortgelijk procédé. Volgens de makers van deze software worden de beelden onmiddellijk na hun gebruik gewist, maar consumentenorganisaties hebben vraagtekens bij de praktijk.

Volgens reclame-expert Omaid Hiwaizi van het Londense agentschap Chemistry is het nieuwe concept vergelijkbaar met een courant gebruik waarbij cookies op internet worden geanalyseerd om te weten te komen welke websites door iemand zijn bezocht.