Cover image

8 zaken die u moet weten over de Bitcoin

[PICTURE|sitecpic|lowres]
 1. Wat is Bitcoin?
Bitcoin is een online financieel netwerk dat mensen in staat stelt elkaar te betalen. Qua praktisch gebruik is het vergelijkbaar met conventionele betalingsmethodes zoals kredietkaarten of PayPal, maar Bitcoin is revolutionair in twee cruciale opzichten:
 • Bitcoin is gedecentraliseerd. Bedrijven als Visa en PayPal (of althans hun aandeelhouders) zijn de eigenaars van hun netwerk, maar niemand controleert Bitcoin. De structuur is open en peer-to-peer (zoals BitTorrent) en in feite een verzameling van talloze computers die samenwerken om Bitcointransacties te verwerken zonder dat één iemand de baas is.
 • Bitcoin is een echte munteenheid. Terwijl Visa en PayPal in dollars en euro’s rekenen, is een bitcoin een munteenheid op zich.


 1. Waarom zou iemand een online munteenheid willen gebruiken?
Omdat de totale hoeveelheid Bitcoins beperkt is en niemand er zomaar uit het niets kan bijmaken (waar ze dan vandaan komen, leest u straks), wordt de waarde van één coin volledig bepaald door de markt. Een snelle kijk op de evolutie van de waarde van een Bitcoin in termen van dollars of euro’s zegt dan genoeg: tussen begin 2011 en nu steeg de waarde van 0,30 dollar per coin tot ruim 600 dollar per coin.
 • Hoewel er een zeer duidelijke opwaartse trend is, is de munt erg volatiel. Zo verloor het tussen juni en oktober van 2011 ruim 90% van zijn waarde.
 • Er zijn tegenwoordig bijna 12 miljoen Bitcoins in omloop, wat neerkomt op een ‘marktkapitalisatie’ van ongeveer 7 miljard dollar.
 • Bitcoin is zeer populair bij durfkapitalisten. Start-ups als Bitpay, Coinbase en Circle verzamelden miljoenen in startkapitaal en de oorzaak van al dat enthousiasme is het geloof dat Bitcoins peer-to-peer architectuur en het bijna totale gebrek aan toetredingsdrempels definitief een nieuw en innovatief financieel tijdperk inluiden.


 1. Waar kan je Bitcoins voor gebruiken?
In de media hoor je vooral over de minder koosjere zaken die je met Bitcoins kan doen, waaronder drugs bestellen en politieke moorden crowdfunden. Daarnaast zijn er echter er ook de vele duizenden normale winkels en e-commerce sites die de Bitcoin nu al aanvaarden.


Grote voordelen zijn dat je tegen een spotprijs en met slechts enkele minuten vertraging betalingen de wereld rond kan sturen en dat je met een druk op een knop mensen kan betalen via je smartphone.
 1. Wie creëerde Bitcoin?
De intellectuele vader van Bitcoin is “Satoshi Nakamoto”, maar niemand weet wie achter die pseudoniem schuilgaat en zijn laatste bericht dateert van in 2011. Bitcoin heeft geen leider, maar waarschijnlijk is de invloedrijkste persoon van het moment Gavin Andresen van de Bitcoin Foundation.
 1. Hoe maak je Bitcoins?
Centrale banken creëren euro’s en dollars uit het niets. Het alternatief van Bitcoin is:
 • Bitcointransacties verwerken (‘mining’) vereist computerkracht.
 • Computers van over de hele wereld werken samen om de transacties te verwerken.
 • Ongeveer elke tien minuten wint één miner (of een lid van een mining pool) een wiskundige race en krijgt deze een beloning van 25 bitcoins (nu ongeveer 12.500 dollar waard).
 • De beloningen halveren elke vier jaar
 • Het maximum aantal Bitcoins is ongeveer 21 miljoen (we zijn nu ruim halverwege).


 1. Betekent dat niet dat het systeem deflationair is?
Ja, maar deflatie is enkel problematisch binnen een nationaal economisch systeem waarin lonen, hypotheekleningen, en interesten op schulden in nominale termen worden vastgelegd. Er zijn voorlopig nog geen of bijna geen organisaties en al zeker geen landen die Bitcoin als officiële munteenheid gebruiken, dus deze deflatie kan geen recessies teweegbrengen.
 1. Waar en hoe kan ik Bitcoins kopen?
Je kan beginnen minen, maar dat is niet aangeraden voor beginners. De beste manier is om ze te wisselen voor een bedrag in een conventionele munteenheid. Wisselmarkten als MtGox en websites als Coinbase en LocalBitcoins kunnen de link tussen je bankrekening en je Bitcoinportefeuille vormen en sinds kort zijn ook reeds de allereerste Bitcoin-geldautomaten verschenen.


Vervolgens deponeer je je coins in een beveiligde wallet of portefeuille die op je desktop, laptop of smartphone leeft. Je kan ook een online wallet gebruiken, maar gezien het gebrek aan reguleringen en het aantal scammers zorg je dan toch best dat je de beheerder ten volste vertrouwt.
 1. Wat is de toekomst van Bitcoin?
Niemand weet hoe de toekomst van Bitcoin eruit ziet, maar de munt lijkt stilaan te evolueren naar een praktisch alternatief voor conventionele betalingsmethoden. Bitcoins bestaan echter nog niet lang, zijn een favoriet vehikel van speculanten en ondergrondse netwerken, kunnen mogelijk het doelwit worden van overheidsactie en vereisen enige technische knowhow om te gebruiken.


Deze en andere risico’s maken het moeilijk om te voorspellen of Bitcoin ooit een waardig alternatief (of, zoals believers beweren, zelfs superieur) zullen worden voor de bestaande munteenheden.


(via: Washington Post)