5 trucs om sneller in te slapen

Slaaptekort is nefast voor je gezondheid, geheugen, creativiteit, productiviteit, emotionele stabiliteit en zelfs levensverwachting en wordt door sommigen vergeleken met alcoholisme.


Sneller in slaap vallen, kan dus niet enkel je slaapkwaliteit, maar ook je levenskwaliteit en levensduur bevorderen. Business Insider publiceert enkele tips van Robert Oexman, directeur van het Sleep to Live Institute:
  1. Kweek een slaapkamerroutine. Doe elke avond voor je slapen gaat dezelfde ontspannende activiteit(en) zoals bijvoorbeeld een heet bad nemen of een boek lezen bij schemerlicht. Oexman raadt overigens ook een slaapkamertemperatuur aan van 18 à 20 graden Celsius.
  2. Gebruik je telefoon niet als alarm. Het licht van computerschermen schaadt je slaapkwaliteit en je gebruikt best geen technologische gadgets voor het slapengaan. De verleiding om in bed je telefoon te checken is immers groot als je niet kan slapen en hij als alarmfunctie op je nachtkastje ligt. Breng jezelf niet in de verleiding en koop eerder een goedkope wekkerradio.
  3. Oefen je ademhaling. Het is moeilijk om in slaap te vallen wanneer je gespannen bent. Oefen daarom je ademhaling. Diep ademen vertelt je hersenen dat je probeert te ontspannen en verlaagt je hartslag, ademhaling en bloeddruk.
  4. Ontspan je teenspieren. Progressieve spierrelaxatie is een methode om angst en stress te verlichten en betekent dat je je concentreert op het ontspannen van specifieke spiergroepen. Begin met je tenen door ze zeven seconden lang lichtelijk te krommen en doe dan hetzelfde met je kuiten. Werk naar je nek toe en voel jezelf helemaal ontspannen.
  5. Doe een hersenloze activiteit. Als schapen tellen niet werkt, probeer dan van 100 naar 0 te tellen in sprongen van drie. Dit brengt je hersenen in een slaperig telritme, maar is moeilijker dan de oude schapenmethode zodat je brein gedwongen word om op het tellen te focussen en niet op andere gedachten overschakelt.