De snelste en duurste Ferrari ooit is... volledig uitverkocht

[PICTURE|sitecpic|lowres]LaFerrari is Ferraris eerste superwagen sinds de lancering van de Enzo in 2002. Het is een technologisch wonder, uitgerust met het zogeheten HY KERS-hybridesysteem, afgeleid van het energierecuperatiesysteem met boostknop uit de formule 1. HY KERS bestaat in de LaFerrari uit een 6.26 V12-benzinemotor met 800 pk en een elektromotor met 163 pk, goed voor een gezamenlijk vermogen van 963 pk. De LaFerrari haalt niet enkel meer dan 350 km/u; de wagen gaat van 0 tot 100 km/u in nauwelijks 3 seconden en van 0 tot 200 km/u in minder dan 7 seconden. Kostprijs van dit juweel: 1,4 miljoen dollar.


Maar de LaFerrari maakt ook deel uit van een nieuwe strategie die Ferrari en zijn wagens nog exclusiever moeten maken. Hoewel het bezit van een  Ferrari altijd al een teken van rijkdom was, heeft de lancering van een ‘limited edition’ van superwagens het merk nog meer uitstraling gegeven.


Bij de lancering eerder dit jaar maakte Marco Mattiacci, de president en CEO van Ferrari Noord-Amerika, bekend dat er maar 499 stuks van de LaFerrari zouden worden geproduceerd. Ze zijn alle uitverkocht.


Ferraris zijn schaars en gegeerd. In 2013 bracht het bedrijf zijn productie terug van 7.300 tot 7.000 wagens, doch de omzet steeg met 6% tot 2,3 miljard dollar en de winst ging 20% hoger tot 350 miljoen dollar.


Volgens Mattiacci zien rijke investeerders een Ferrari steeds vaker als een investering- vooral eens men de oudere modellen in overweging neemt.


In oktober raakte bekend dat een Ferrari 250 GTO uit 1963 voor 52 miljoen dollar (38 miljoen euro) was verkocht aan een onbekende koper om zo de duurste wagen uit de geschiedenis te worden. 


10 jaar geleden kostte de Enzo 650.000 dollar; vandaag gaat diezelfde Enzo voor 2 miljoen dollar, bevestigt Mattiacci.


De kans dat LaFerrari exact dezelfde waardecurve volgt is groot.