In deze stad rijdt het verkeer gemiddeld tegen 16 km per uur

[PICTURE|sitecpic|lowres]De Indonesische hoofdstad Jakarta wil de strijd aanbinden met het fenomeen van freelance verkeersagenten. Rechtstreekse aanleiding is een fatale aanrijding tussen een trein en een tankwagen, waarbij een zogenaamde pak ogah - inwoners die tegen een kleine vergoeding autobestuurders helpen om zich een weg te banen door de gigantische verkeerschaos waarmee de Indonesische hoofdstad wordt geconfronteerd - volgens omstaanders had nagelaten om de vrachtwagen voor het naderende gevaar te waarschuwen. Joko Widodo, de gouverneur van Jakarta, wil de pak ogah verbieden zich nog langer aan spoorwegoverwegen op te houden. De vice-gouverneur Basuki Tjahaja Purnama wil de freelance verkeersagenten echter helemaal verbannen.


Mobiliteit is in Jakarta, een stad met ongeveer achtentwintig miljoen inwoners, een gigantisch probleem. Forenzen lopen er het risico om uren in de eindeloze files gevangen te zitten. Elke werkdag zouden zich ongeveer tien miljoen voertuigen in het verkeer begeven. De problemen worden nog verergerd door seizoensgebonden factoren zoals de moesson of de vaste gebedsuren tijdens de ramadan. Net zoals in andere Zuidoost-Aziatische metropolen, zoals Bangkok en Manila, heeft de nieuwe middenklasse, die massaal auto’s koopt, de verkeersdruk de voorbije jaren nog gevoelig verergerd. Vorig jaar haalde het verkeer in de stad nog een gemiddelde snelheid van zestien kilometer per uur, tegenover twintig kilometer per uur vijf jaar geleden.


Jakarta is niet opgenomen in het wereldwijd onderzoek dat het Amerikaanse concern International Business Machines (IBM) enkele jaren geleden heeft gedaan naar de steden met de grootste verkeerscongestie, maar een vergelijkende berekening maakt duidelijk dat de Indonesische hoofdstad op het gebied van mobiliteit één van de grote probleem-agglomeraties van de wereld is. “Het valt dan ook te betwijfelen dat het verbannen van de pak ogah van aard zal zijn om voor die problemen een antwoord te kunnen vinden,” voeren critici aan. Wel wordt gehoopt dat een nieuw openbaar vervoersysteem, dat over vijf jaar operationeel zou moeten zijn, tot een verlichting van het verkeersinfarct zal leiden. (MH)