'Lekker bruin'... Waarom ook u straks gewoon tegen uw broodrooster praat

[PICTURE|sitecpic|lowres]Zowel Apple als Google hebben al miljoenen dollars geïïnvesteerd in de optimalisering van spraakgestuurde computers. Al wie al ‘s tegen een computer heeft gepraat kan bevestigen dat de programmering van zo’n apparaat alles behalve een evidente klus moet zijn. Maar Nuance, het bedrijf dat naast de Siri-assistent van Apple ook de Samsung Galaxy Gear smartwatch en de Samsung Note 3 met spraak- en taalfunctionaliteiten heeft uitgerust, biedt nu aan elektronicaproducenten een licentie aan voor het gebruik van haar cloud-gebaseerde stemcontrolesysteem. Daardoor zal zowat alles wat op elektronica functioneert - van uw thermostaat over uw broodrooster tot uw strijkijzer en uw wagen - doen wat u het per stem opdraagt, en dat in 40 talen.


Nuance is zeker geen onbekende: het bedrijf nam in 2001 - toen het nog Scansoft heette - de spraaktechnologieafdeling van het failliete Lernout & Hauspie over en heeft nog steeds zijn EMEA-hoofdkwartier in Merelbeke. Nuance bemant ook vele van de automatische helpdesktelefoonlijnen die u belt. Het grootste contract dat Nuance wist binnen te halen, was ongetwijfeld Apple’s Siri-assistent. Minder goed nieuws is dat Apple nu zelf een versie van Siri ontwikkelt en daarvoor voormalige Nuance-engineers heeft ingehuurd.


Het eerste gadget dat met deze cloudgebaseerde spraakherkenningssoftware zal worden gelanceerd is de Omate Smartwatch. Dat is in werkelijkheid een kleine smartphone met een polsband. Omate is het typevoorbeeld van een kleine, onafhankelijke gadgetproducent die onmogelijk zelf zijn eigen spraakherkenningstechnologie ontwikkelen kan, dus het partnerschap met Nuance was voor het bedrijf een unieke opportuniteit.


'Nuance Cloud Services laat elektronicaproducenten toe zaken aan te bieden die een persoonlijke assistent vervangen,' zegt  Peter Mahoney van Nuance. 'Daartoe behoren niet enkel handenvrij bellen en teksten dicteren, maar ook iets complexere opdrachten zoals ‘zend Mark een email met in de onderwerpsregel: ‘Ik zal 10 minuten later op de teleconferentie zal zijn.’


Omdat er straks drie grote spelers op deze markt zijn - Google, Apple en Nuance - moest deze laatste zich gaan focussen op zaken waar Google en Apple nog niet mee naar buiten gekomen zijn: stembiometrie bijvoorbeeld (biometrie is het vaststellen van meetbare eigenschappen van levende wezens). De achterliggende gedachte hier is dat wanneer iemand tegen zijn smart-tv praat, dit apparaat onmiddellijk de stem herkent en het toestel afstemt op de voorkeuren van die welbepaalde persoon, een technologie die erg nuttig zal zijn in andere ‘slimme’ objecten als auto’s, thermostaten, broodroosters en verlichtingssystemen.

Volgens Mahoney ligt straks ook de tijd van eenrichtingsbevelen achter ons en gaat de technologie de weg van conversaties op, waarbij apparaten zullen antwoorden en bijkomende vragen zullen stellen om hun taak nog beter uit te voeren. De persoon die zijn stemassistent vraagt om Mark te emailen, zal dan bijvoorbeeld gevraagd worden ‘om welke ‘Mark’ uit het adressenboekje het juist gaat?’