Waarom vrouwen mannen tot betere mensen maken

[PICTURE|sitecpic|lowres]De aanwezigheid van vrouwelijke familieleden maakt mannen vrijgeviger, blijkt uit recent onderzoek van Michael Dahl, Cristian Dezso en David Gaddis Ross. Maar de impact van vrouwen op mannen is veel groter dan enkel dat.


Adam Grant belicht het Deense onderzoek in de New York Times en koppelt het aan vergelijkbare studies.


“Waarom betalen bepaalde mannelijke chief executives hun werknemers hogere lonen uit dan anderen,” vroegen de drie onderzoekers zich af, waarna ze besloten om de lonen in 10.000 Deense bedrijven over een periode van tien jaar te observeren. Wat bleek?


Chief executives betalen gemiddeld 100 dollar minder in jaarlijkse compensatie per werknemer uit nadat ze vader worden. Maar bij het opsplitsen van de onderzoeksresultaten in zonen en dochters blijkt dat die daling qua loon niet voorkomt wanneer de executive vader wordt van een meisje.


Dahl, Dezso en Gaddis Ross speculeren nu dat dochters de karakters van hun vaders verzachten en hen meer empathisch en altruïstisch maken.


Andere studies tonen aan dat wetgevers met dochters linkser stemmen en dat mannelijke Britse kiezers politieke standpunten innemen die meer geassocieerd worden met vrouwen. Nog ander onderzoek wijst uit dat niet enkel dochters, maar ook zussen dit effect bewerkstelligen.


Bill Gates is het meest opmerkelijke voorbeeld. Twintig jaar geleden weigerde hij expliciet een liefdadigheidsinstelling op te richten, maar amper een jaar later bedacht hij zich en nog drie jaar later was hij de derde meest vrijgevige filantroop in Amerika. In die periode werd hij vader van een dochtertje en kreeg hij van zijn moeder en zijn vrouw de raad om guller met zijn rijkdom om te springen. (Facebookbaas Mark Zuckerberg werd 's werelds belangrijkste filantroop in het jaar nadat hij zijn vrouw Priscilla Chan huwde, al had hij zich er al in 2010 toe verbonden de helft van zijn fortuin weg te schenken.)


“Mannen zijn verantwoordelijk voor het leeuwendeel van alle agressieve en egoïstische daden, maar ook voor ’s werelds meest vrijgevige en behulpzame handelingen,” schrijft Grant. Betekenisvol contact met vrouwen is volgens hem een van de meest doorslaggevende krachten die mannen in de richting van altruïsme en vrijgevigheid stuwen.


Dit inzicht heeft belangrijke implicaties voor hoe we onze kinderen best opvoeden (Grant wijst naar deze interessant aanpak) en hoe we onze bedrijven best structureren. Eerdere studies hadden immers al uitgewezen dat bedrijven met vrouwen aan de top beter presteren, maar nu blijkt dus dat het ook bijdraagt tot een betere bedrijfscultuur.


Er wordt vaak gezegd dat achter elke grote man een grote vrouw staat. Grant corrigeert dat spreekwoord op basis van deze onderzoeken door te schrijven dat elke grote man het voorbeeld volgt van een grote vrouw.