Carrière-advies voor kinderen weegt zwaar op de ouders

[PICTURE|sitecpic|lowres]Ouders hebben de grootste impact op de carrière-keuze van hun kinderen, maar voelen zich vaak onvoldoende in staat om die functie efficiënt in te vullen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Ernst & Young bij Britse werkgevers, schoolverlaters en ouders. De onderzoekers stelden daarbij vast dat 42 procent van de achttienjarige schoolverlaters zijn latere carrière-opties met zijn ouders heeft besproken. Tegelijk echter gaf 48 procent van de ouders aan geen volledig inzicht te hebben op de mogelijkheden die hun kinderen op de arbeidsmarkt zouden kunnen ontdekken, terwijl 54 procent toegaf ook moeilijk een inschatting te kunnen maken over de implicaties op lange termijn die met een carrière-keuze gepaard gaan.

De onderzoekers merken op dat schoolverlaters hun carrière-keuzes vaker met hun ouders bespreken (42 procent) dan gebruik te maken van online research (26 procent) of carrière-adviseurs (17 procent). Nochtans geeft 56 procent van de ouders aan dat deze beslissingen meer stress opleveren dan een verandering van adres of de overstap naar een andere baan. “Elke ouder wenst aan zijn kinderen de beste start van een professionele carrière en voelt daarbij uiteraard het gewicht van de verantwoordelijkheid die met dit loopbaan-advies gepaard gaan,” zegt Julie Stanbridge, hoofd studenten-rekrutering bij Ernst & Young. “Het onderzoek maakt echter duidelijk dat veel ouders zich onvoldoende gewapend voelen en niet over alle noodzakelijke informatie blijken te beschikken.”

“Op die manier worden aan jongeren vaak de meest voor de hand liggende keuzes gesuggereerd,” stipt Julie Stanbridge nog aan. “Werkgevers moeten dan ook de nodige inspanningen te doen om te garanderen dat ouders, scholen en studenten over de nodige informatie beschikken om na het middelbaar onderwijs een optimaal geïnformeerde keuze te kunnen maken.” De onderzoekers zeggen nog dat schoolverlaters vorig jaar in Groot-Brittannië de keuze hadden tussen 106.510 opties. Die variëteit kan volgens Stanbridge bijzonder overweldigend zijn. De onderzoekers stelden verder vast dat 79 procent van de ouders vreesden dat hun kinderen na het behalen van hun diploma geen werk zouden vinden.