Hoe water in vloeibaar goud veranderde: flessenwater is de marketingtriomf van de eeuw


"Flessenwater staat symbool voor het kapitalisme: “We kopen keuze en vrijheid. Dat is de enige mogelijke verklaring voor het feit dat men bereid is geld uit te geven voor iets dat gratis te verkrijgen is.”Dat zegt professor Richard Wilk, professor antropologie aan de universiteit van Indiana, op de BBC. Zowel in de VS als in het Verenigd Koninkrijk scoort kraantjeswater al 20 jaar lang buitengewoon goed in de talrijke tests die er door de gezondheidsinspectie worden uitgevoerd. In 2012 kwam het eindtotaal van 1,9 miljoen stalen in het VK uit op een gemiddelde score van 99,6%. Op geen enkel moment in de voorbije twee decennia kwam dat gemiddelde onder de 99% uit, schrijft het blad Ecologist.


Toch is flessenwater is vloeibaar goud geworden , want de bedragen die er in omgaan zijn vaak hallucinant. Enkele schokkende statistieken:
  • De illusie van ‘beter water’ heeft een hoge prijs voor het milieu. Jaarlijks wordt 1,5 miljoen ton plastic vervaardigd voor de flessenwaterindustrie. Met de vervuiling die door het transport en de afvaloverlast worden veroorzaakt wordt dan niet eens rekening gehouden.


In The Daily Telegraph wordt het succes van de fleswaterindustrie “een triomf van reclame en marketing” genoemd. Iedereen weet, mede dankzij de vele reclames, dat water gezonder is dan frisdrank en de vereenzelviging van fleswater met concepten als gezondheid, verfijning, jeugd, vitaliteit en puurheid heeft volgens marketingexperte Kathryn Hawkins van het product "hét gezonde alternatief gemaakt voor frisdrank."


Misschien nog belangrijker is echter om te weten dat de gezondheidsvoordelen van kraantjeswater in geen geval moeten onderdoen voor die van flessenwater. Water van de kraan is bij ons niet enkel van uitzonderlijk hoge kwaliteit, het is bovendien veel goedkoper of gratis en, in vergelijking met de vervuilende fleswaterindustrie, veel beter voor het milieu.


The Ecologist noemde 'Groot-Brittannië's liefdesaffaire met flessenwater 'een nationaal schandaal'. Professor Paul Younger van de universiteit van Glasgow:“De flessenwaterindustrie is grotendeels een zwendel die ons stukken van mensen kost, zowel in termen van geld als van CO2-voetafdruk.”