Cover image

Voetballer die snel rijk wil worden moet naar Manchester City, wie tijd heeft naar FC Barcelona

Voor het tweede opeenvolgende jaar betaalt de Engelse voetbalclub Manchester City niet enkel de hoogste salarissen in de voetbalwereld, maar ook in de sportwereld. Spelers die voor de club uitkomen verdienen gemiddeld 5,8 miljoen euro per jaar, blijkt uit een jaarlijkse rangschikking van Sporting Intelligence


Sinds Manchester City - dat in 1997 nog in de Engelse tweede klasse speelde - in 2008 door Abu Dhabi’s sjeik Mansour werd overgenomen is de club uitgegroeid tot een financiële voetbalgrootmacht. Ook stadsgenoot Manchester United betaalt zijn spelers goed en staat op plaats acht in dezelfde rangschikking, met een gemiddeld jaarsalaris per speler van 5,25 miljoen euro. Manchester - ooit een wat sombere industriestad in het noordwesten van Engeland - is in een paar decennia verworden tot een goudmijn voor voetbalsterren.


Ook de Britse hoofdstad Londen, die met Arsenal, Chelsea, Tottenham, Crystal Palace, Fulham en West Ham ruim zes clubs in de Engelse Premier League huisvest, is vruchtbare grond voor would-be voetbalmiljonairs. Chelsea noteert op plaats 10, Arsenal een plaats lager. Eveneens in de top 12 vinden we een aantal van Europa’s meest succesvolle voetbalteams (Real Madrid op 4, FC Barcelona op 5 en Bayern München op 7). Tussen het globale voetbalgeweld rangschikken twee Amerikaanse baseballteams, met op plaats 2 en 3 respectievelijk de New York Yankees en de Los Angeles Dodgers, en drie basketbalteams, met op plaats 6 de New York Nets, op 9 de Chicago Bulls en op 12 de New York Knicks.Sporting Intelligence maakte ook een vijfjarig gemiddelde op dat weergeeft wat de club over een periode van 5 jaar aan een speler betaalt. Ook daar voeren voetbalclubs de rangschikking aan, al zijn het deze keer de Spaanse topclubs FC Barcelona en Real Madrid die de eerste twee plaatsen bekleden. Wie 5 jaar voor de Catalaanse club speelt houdt daar gemiddeld 27 miljoen euro aan over; wie bij de Koninklijke speelt 26,7 miljoen euro. Manchester City moet met een duizelingwekkende stijging van 265% in lonen tussen 2010 en 2014 (gemiddeld 22, 8 miljoen over 5 jaar) op plaats vier enkel nog de New York Yankees voor zich dulden. Met Manchester United, Milan, Chelsea en Bayern München in de top 10 zijn zeven van ‘s werelds meest lucratieve sportclubs op de middellange termijn in het voetbal te vinden.Wie in geen van beide rangschikkingen noteert is de Parijse topclub Paris Saint Germain, die in 2011 in handen kwam van de Qatarese investeringsautoriteit. Met toptransfers waaronder David Beckham, Zlatan Ibrahimovic en Edison Cavani zal het niet lang duren vooraleer dus nog een voetbalclub deze lijsten vervoegt.