Product wint aan waarde door positieve online aanbevelingen

De online aanbevelingen van vrienden, familie en vrienden blijken een echte en meetbare waarde te genereren. Dat is de conclusie van een onderzoek van het sociale mediabedrijf ShareThis en het Paley Center for Media. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat positieve online aanbevelingen consumenten kunnen aanzetten om een meerprijs van gemiddeld 9,5 procent te betalen.


Negatieve besprekingen daarentegen kunnen de waarschijnlijkheid van een aankoop van het betrokken product met 11 procent doen terugvallen. De studie geeft volgens de onderzoekers aan dat online aanbevelingen een grotere impact hebben dan de prijs of het merk.

“Online aanbevelingen - zoals het klikken op de like-functie op Facebook, het delen van een link naar een product of het plaatsen van een commentaar op besprekingssites - kunnen een belangrijke meerwaarde opleveren,” benadrukt Kurt Abrahamson, chief executive van ShareThis. “Bedrijven die erin slagen om bij het publiek een positieve stemming over hun producten of diensten te creëren, kunnen dan ook een positieve impact op hun verkoopcijfers verwachten."


Er is geen twijfel dat consumenten actief op zoek zijn naar aanbevelingen en content die hen in het aankoopproces kunnen ondersteunen.” Opgemerkt wordt dat online adviezen nagenoeg even belangrijk zijn dan persoonlijke aanbevelingen.

De onderzoekers wijzen er ook op dat positieve online aanbevelingen aan fabrikanten en retailers de mogelijkheid bieden om hogere prijzen aan te rekenen. “Die meerprijs kan bij dagelijkse boodschappen oplopen tot bijna 1 dollar,” wordt er aangevoerd. “Bij technologieproducten kan dat echter oplopen tot ongeveer 30 dollar en zelfs tot 9.000 dollar voor een personenwagen.”


Bedrijven moeten het volgens Abrahamson voor de consument dan ook gemakkelijk maken om online content te kunnen delen en moeten sociale media als een cruciale factor in de promotie van hun producten integreren.

Abrahamson waarschuwt echter wel voor de eventuele verleiding om online besprekingen te manipuleren. “De stem van de consument moet authentiek blijven,” merkt hij op. “Bedrijven moeten een kanaal creëren waar consumenten hun mening naar voor kunnen brengen, maar wanneer een perceptie van manipulatie wordt ervaren, zal de verkoper onherroepelijk worden afgestraft.” (mah)