Sportweddenschappen ideaal kanaal voor witwassen crimineel geld

Illegale sportweddenschappen zijn jaarlijks verantwoordelijk voor het witwassen van 140 miljard dollar crimineel geld. Bovendien vertegenwoordigt de illegale sector ongeveer 80 procent van alle sportweddenschappen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Université de Paris en het International Centre for Sports Security (ICS) in Qatar.


De onderzoekers merken op dat alle sporten in alle regio’s van de wereld gevoelig zijn voor illegale gokpraktijken. Voetbal en cricket worden als de meest kwetsbare sporttakken omschreven, maar ook tennis, badminton, basketbal en autosport zouden geregeld het onderwerp zijn van illegale praktijken.

De onderzoekers voeren aan dat het onmogelijk is om het aantal operatoren van illegale weddenschappen te berekenen, maar geeft wel aan dat geraamd moet worden dat 53 procent van alle illegale gokactiviteiten vanuit Azië worden gestuurd. Verder wordt in het rapport opgemerkt dat legale sportweddenschappen voor overheden 4 miljard euro aan belastingen genereren.


Er wordt aan toegevoegd dat ongeveer achtduizend operatoren van legale sportweddenschappen zijn gesitueerd in landen met bijzondere fiscale voorwaarden of lage belastingtarieven. De onderzoekers geven ook aan dat eerder landen en regeringen dan de sporttakken zelf maatregelen moeten nemen om de illegale activiteiten te bestrijden.

“Het afsluiten van internationale samenwerkingsverbanden is de enige manier om de manipulatie van de sport door gokbelangen aan te pakken,” wordt nog in het rapport opgemerkt. Ook wordt erop aangestuurd dat de verschillende sportorganisaties hun disciplinaire procedures zouden harmoniseren.


Tevens wordt opgemerkt dat sportieve sancties zouden moeten worden aangevuld met criminele procedures. Volgens de onderzoekers moet verder een bijzondere heffing worden voorzien op gokactiviteiten om het onderzoek naar de manipulatie van wedstrijden en illegaal gokken te financieren.


Ook moet aan atleten, coaches en verantwoordelijken een verbod worden opgelegd om op wedstrijden in hun sport te gokken. (mah)