Hondenbezit bevordert fitheid en gezondheid senioren

Het bezit van een hond houdt ouderen fitter en gezonder. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of St Andrews, die de activiteiten van meer dan vijfhonderd ouderen in het Schotse Tayside bestudeerden. Het onderzoek toonde aan dat vijfenzestigplussers met een hond fysiek tien jaar jonger bleken dan hun biologische leeftijd.


Tevens werd vastgesteld dat het bezit van een hond ook een gunstig effect kan hebben op de mentale gezondheid van ouderen. Er moet volgens de onderzoekers dan ook gezocht worden naar strategieën om het positieve effect van het hondenbezit over een bredere populatie senioren te spreiden.

“Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat het bezit van een hond bij ouderen gepaard gaat met een lager risico op depressies en ook de bloeddruk en de hartslag kan beperken,” stipt onderzoeksleider Zhiqiang Feng, docent sociologie aan de School of Geography and Geosciences van de University of St Andrews, aan.


“De nieuwe research toont echter aan dat het bezit van een hond ook een positieve impact heeft op de fysieke activiteit van vijfenzestigplussers. Gemiddeld bleek dat oudere hondenbezitters 12 procent meer actief waren dan hun gemiddelde leeftijdsgenoten. De hondenbezitters waren niet alleen fysiek actiever, maar hun activiteit liet bovendien het niveau van tien jaar jongere mensen optekenen.”

"De studie suggereert dat hondenbezit de persoonlijke activiteit kan stimuleren en in staat is om een aantal barrières die de fysieke activiteit van ouderen belemmeren - zoals een gebrek aan sociale ondersteuning, ongunstige weersomstandigheden of een gevoel van onveiligheid - weg te werken,” geeft professor Feng aan.


“Om een bredere populatie van deze voordelen te laten genieten, zou men kunnen overwegen om honden aan senioren uit te lenen of wandelgroepen te organiseren, zodat ook andere leeftijdsgenoten de positieve impact zouden kunnen genieten. Indien dat niet mogelijk blijkt, zou een digitaal alternatief kunnen worden aangeboden dat de relatie tussen hond en senior immiteert.”

“Een aantal voordelen van het hondenbezit zou ook op andere manieren kunnen worden nagestreefd, zoals het koppelen van elektronische platformen aan een community, waarbij een wandelgroep met sociale media gestimuleerd zou kunnen worden,” zegt Zhiqiang Feng nog. “Er moet echter worden onderzocht of senioren zich open stellen voor deze nieuwe technologieën." (mah)